Opozice čeká výhody díky „české“ vakcíně. Podle Havlíčka by se o nich dalo jednat

Česko zachraňuje svět

V Bohumili nedaleko Prahy se má vyrábět jedna ze dvou klíčových částí vakcíny Novavax proti COVID-19. Ta druhá bude vznikat ve Švédsku. Celá vakcína by se potom měla kompletovat v továrně v Německu. Opozice doufá, že díky podílu budou mít Češi rychlejší dodání nebo více dávek. Podle ministra obchodu a průmyslu a také dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by se o tom mohlo jednat.

„Myslím, že to je velice nadějná vakcína. Dá se skladovat normálně v ledničce poměrně dlouhou dobu,“ okomentoval vznikající vakcínu imunolog Václav Hořejší. Velké naděje do ní vkládá i premiér Andrej Babiš. „Účinnost vakcíny je 89,3 procenta a dokonce funguje na britskou mutaci koronaviru,“ řekl CNN Prima NEWS Babiš.

Vakcína má za sebou klinické testy ve Velké Británii a jižní Africe a výsledky studií vypadají slibně. Některé ale uvádí účinnost 85 procent, jiné jen 50. „Vakcína ještě nebyla schválená Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Evropská unie si u Novavaxu chce objednat sto milionů vakcín, smlouva zatím nebyla podepsána. Předpoklad ovšem je, že by to mohlo proběhnout a dodávky by mohly začít v dubnu,“ dodal Babiš.

Podle české očkovací strategie registrace látky ale nebude dřív než ve druhém čtvrtletí tohoto roku. „Výrobu jsem i navštívil. Měli vyrábět miliardu vakcín ročně, ale bohužel je to všechno ve skluzu,“ podotkl Babiš.

Stejně jako očkování od Pfizeru nebo Moderny se i vakcína od Novavaxu má podávat ve dvou dávkách. Kdyby byla schválená, mohla by být k dostání u praktických lékařů.

Budou mít Češi výhody?

Protože se část vakcíny vyrábí v Česku, opozice čeká, že Babiš přijde s výhodou pro Čechy. „Novavax využil, že u nás jsou odborníci, kteří za poměrně nízkou cenu a poměrně nízké náklady na pracovní sílu věc vyrobí dobře. Čekáme, že pan premiér vyjednal i nějaké exkluzivní podmínky,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Mohlo by jít například o rychlejší dodání i více dávek. Podle ministra Havlíčka to ale záleží na samotné společnosti a dohodách v rámci Evropské unie. „Nejenom výhoda logistická, částečně i psychologická, protože dovedu si představit, že jednání o tom by mohla být,“ sdělil CNN Prima NEWS Havlíček.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je ale zdráhavější. „To, že se část výrobního procesu vakcíny nachází v České republice, neznamená automaticky, že bude mít Česká republika nějaké výsadní právo na dodávku této vakcíny,“ uvedl Blatný.

Tagy: