Opravdu celou noc nespí? Poslanci mají speciální pravidla, jak se střídat v odpočinku

Poslanci letos ve Sněmovně strávili už tři noční maratony. Naposledy dolní komoru blokovalo 37 hodin opoziční hnutí SPD kvůli pandemickému zákonu. Zákonodárci tak museli vymyslet pravidla, jak se při dlouhých obstrukčních jednáních točit, aby si alespoň na chvíli odpočinuli. Do svých kanceláří si nakoupili spacáky a zubní kartáčky a vzhůru se udržují především díky kávě a sladkému.

V lednu o důvěře vládě Sněmovna jednala přes 23 hodin, o pandemickém zákoně začátkem února pak téměř 35 hodin. Ten jim ale vrátil Senát, a druhé jednání o novelizaci zákona od úterý kvůli obstrukcím SPD ještě neskončilo. Po téměř 37 hodinách jej poslanci ve čtvrtek brzy ráno přerušili a vrátí se k němu v pátek ve 13 hodin.

Kvůli dlouhým nočním maratonům si tak museli vymyslet pravidla, jak se budou střídat v sále, aby si mohli odpočinout. „Když byla důvěra vládě, jednání bylo mnohem válečnější, takže bylo mnohem víc poslanců v sále a dávali více pozor. Ale teď bylo jasné, že dva dny převážně prudí SPD a že se nic jiného nechystá. Hlasovat nebylo o čem, protože ani program nebyl schválený. Takže jsme měli služby tak, že jedna třetina sedí v sále, jedna třetina je připravena v kanceláři a jedna třetina se může natáhnout, a případně je povoláme,“ popsal CNN Prima NEWS šéf klubu ODS Marek Benda.

Podobnou taktiku nastolily i ostatní poslanecké kluby. „Máme rozdělené tři skupinky poslanců, každá má jednoho vedoucího. Ti mají službu a hlídají, kdyby se něco dělo. Když se něco děje, píší nebo volají ostatním, aby dorazili do sálu,“ vysvětlil šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob s tím, že skupinky jsou rozdělené podle situace a domluvy.

Po dvou nebo třech hodinách se na plénu střídali i poslanci STAN nebo KDU-ČSL. „Každý poslanec ale musel mít v kanceláři, kde odpočíval, nahlasito zapnutý telefon, aby byl schopen být do minuty – dvou v sále v případě nějakého procedurálního hlasování,“ upozornil předseda lidoveckého klubu Marek Výborný. Dodal, že sekretariát klubu poslancům zajistil občerstvení, aby celou dobu měli co jíst a pít.

Někteří se nevzbudili

Poslanci ANO byli do třech skupin rozdělení podle abecedy. „Poslední jednání ale už bylo dlouhé, a tak jsem většinu poslanců pustila odpočívat a domluvila se s nimi, že budou na telefonu. Šlo hlavně o starší poslance, kteří jsou nějak nemocní. Ale někteří jednotlivci se nevzbudili,“ smála se šéfka klubu ANO Alena Schillerová. Zároveň upozornila, že koaliční poslanci s opozicí měli dohodu, že se nebudou překvapovat procesními hlasováními během noci.

Podobně jako poslanci měli rozdělené „služby“ i šéfové koaličních klubů, kteří na plénu mohou hovořit s přednostním právem. „Střídáme se, aby tam vždycky aspoň jeden z předsedů byl. Abychom věděli, že jsme schopni zareagovat,“ zdůraznil Benda.

Podobný problém však nemuseli řešit zástupci opozičního hnutí SPD, kteří Sněmovnu od úterý do čtvrtka blokovali obstrukcemi. „Věděli jsme, že jednání bude trvat jeden až dva dny, ale neměli jsme žádné služby. Měli jsme seznam, kdo bude vystupovat. Prvních pět lidí, kteří měli jít na řadu, seděli v sále, a ostatní tam být nemuseli,“ řekl CNN Prima NEWS Radim Fiala.

Nakoupili spacáky a kartáčky

Schůze Sněmovny začala v úterý ve 14 hodin a skočila ve čtvrtek kolem 3:30 ráno, trvala tedy téměř 37 hodin. Ve čtvrtek zákonodárce od 9 hodin čekala mimořádná schůze k cenám energií. Z úterý na středu a ze středy na čtvrtek tak spali maximálně dvě až tři hodiny.

Mnozí poslanci si kvůli nočním maratonům tak nakoupili polštáře, peřiny, matrace nebo spacáky a karimatky do kanceláří. Někteří spí na rozkládacích křeslech, někdo na stole a jiným stačí jen spojené židle či koberec. „Ve skříni mám už nakoupenou výbavu na noční provoz včetně kartáčku na zuby a náhradních košil,“ přiznal například Jakob.

Přes noc se poslanci udržují vzhůru především díky kávě, sladkému nebo třeba cigaretám. „Noční jednání mají dopad i na naše zdraví, protože pak několik dní nabíráme síly, abychom mohli dále nějak fungovat. Mám obavu, aby se tu něco zlého v tomto směru nepřihodilo. A nejde jen o poslance, ale i o zaměstnance Sněmovny,“ upozornil šéf klubu TOP 09.

Obstrukce SPD ale nejsou v Parlamentu novinkou. V minulosti provázely například schvalování zákona o EET, církevních restitucích nebo projednávání poplatků u lékaře. Hnutí SPD už dříve avizovalo, že obstruovat bude pandemický zákon a korespondenční volbu.

V pátek ve 13 by však poslanci měli pandemický zákon většinou 101 hlasů po 37 hodinovém jednání schválit. Před tím se budou od 9 hodin zabývat státním rozpočtem.

Tagy: