Ošetřovna, dětské herny i zázemí pro ostrahu. Jak vypadá stanové městečko pro uprchlíky?

Stanové městečko pro uprchlíky

Jak to vypadá ve stanovém městečku pro uprchlíky

Stanové městečko v pražské Troji je zřejmě nejsledovanější místo v Česku za posledních několik dní. Dočasné útočiště pro ubytování až 150 romských uprchlíků je podle hasičů připravené už od čtvrtka, do ostrého provozu se ho ale magistrát chystá uvést až o víkendu. Je třeba ještě zajistit zásobování nebo pracovníky, kteří se o jeho chod budou starat. Naše kamera už areál prozkoumala.

Deset stanů pro přespání, jídelna, ošetřovna a sociální zázemí. To vše nabízí provizorně vybudovaný areál pro romské uprchlíky v pražské Troji. Samozřejmostí je i napojení na vodu, kanalizaci a elektrickou energii.

„V každém z těch deseti stanů, které budou sloužit pro dočasné přespávání uprchlíků, je připraveno 16 provizorních lůžek. Na každém z nich už je přitom připravena také samostatná přikrývka,“ popsal z místa reportér Šimon Pilek.

Nechybí ani otevřené stany s venkovním posezením nebo další zázemí jako třeba provizorní kuchyně, jídelna nebo ošetřovna. Některé ze stanů byly zase ještě v pátek úplně prázdné. Podle pražského magistrátu v nich vzniknou dětské herny nebo společenské místnosti.

Do areálu se během pátku přiváželo také více záchodů a přistavovaly se další sprchy s umyvadly a zázemí pro ostrahu. Na místě by se o chod komplexu mělo starat 20 lidí z řad Červeného kříže nebo neziskové organizace Romodrom.

Vybraní uprchlíci by se pak do areálu měli přesunout během víkendu. Zatím ale stále všichni zůstávají na vlakovém nádraží. Noc na pátek strávilo na pražském „hlaváku“ 300 až 400 uprchlíků. Desítky z nich tak musely opět spát na zemi.

„Doufám, že nám to nějakým způsobem uleví od lidí, co tady musí spát na podlaze ve špatných podmínkách. Doufám, že to pro ně bude v tom městečku lepší, ale kapacita 150 lidí je poměrně malá část těch, které tady máme každou noc. Doufám, že budou ti lidé minimálně rychleji rotovat,“ uvedla dobrovolnice a koordinátorka Organizace pro pomoc uprchlíkům Hana Nguyen.

Maximálně 30 dní v městečku

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už ve čtvrtek oznámil, že ve stanovém městečku by uprchlík měl strávit maximálně 30 dnů – do doby, než stát prověří, jestli nemá dvojí občanství.

Takový scénář schvaluje i sociální geograf Dušan Drbohlav. „Toto je provizorní řešení, krátkodobé. A jako takové bych to bral a považoval bych to za rozumné. Mělo by tam být základní vybavení, to znamená mělo by to poskytnout bezpečí a nějaké soukromí a mělo by tam být teplo,“ sdělil Drbohlav.

Pražský magistrát ale apeluje na vládu, aby urychleně zavedla přerozdělovací mechanismus, který by ulevil hlavnímu městu a Středočeskému kraji, kde už nejsou kapacity. „Není možné, aby se 14 krajů jednotlivě dohadovalo s ministerstvy, která to řeší. To prostě není systém, který by mohl fungovat,“ kritizoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Do Česka mezitím každým dnem přichází další uprchlíci. Za čtvrtek eviduje ministerstvo vnitra 1 335 vydaných víz a celkový počet od začátku války už přesáhl 340 tisíc.

Tagy:
Ukrajina Zdeněk Hřib Vít Rakušan uprchlíci primátor stany Pražský magistrát Troja stanové městečko Dušan Drbohlav