Ostřelování Černigovu si vyžádalo stovky mrtvých. V Mykolajivu se pohřešují civilisté

Město Černigov po jednom z bombardování. (27.3.2022)

Boje v ukrajinských městech

Asi 400 zabitých si dosud vyžádalo ruské ostřelování a bombardování severoukrajinského města Černigov, uvedl v úterý podle agentury Unian starosta Vladyslav Atrošenko. Stejný počet raněných se podle něj nyní léčí v nemocnicích.

„U nás ve městě zahynulo už více než 350 lidí, ale to nejsou konečné údaje. Odhaduji, že tento počet je nyní už okolo 400,“ informoval starosta. Stejný počet raněných se podle něj nyní léčí v nemocnicích. Černigov je bez elektřiny, plynu, vody a tepla.

Na opačném konci země, v Mykolajivu u Černého moře, ruské ostřelování poškodilo sídlo oblastní správy, zasažená střední část budovy se zhroutila. „Většina lidí zázrakem přežila,“ uvedl gubernátor tamní oblasti Vitalij Kim podle listu Ukrajinska pravda.

Lidé mohou být pod troskami

V průmyslovém přístavním městě na jihu Ukrajiny se po bombardování dál pátrá po osmi civilistech a třech vojácích, kteří by mohli být pod troskami. Tyto osoby se pohřešují, dosud nejsou žádné potvrzené oběti, dodal Kim. „Rusové pochopili, že nedokážou Mykolajiv dobýt, a tak všem poslali ranní pozdravy,“ poznamenal k dělostřelecké palbě.

„Zrovna jsem snídal ve svém bytě, když jsem uslyšel hvizd, ránu a okno se vysypalo,“ popsal agentuře AFP devětašedesátiletý Kanaďan Donald, který se na penzi usadil na Ukrajině. „Je to děsivé. Tady v Mykolajivu jsme naštěstí v centru neměli tolik explozí (jako v jiných městech),“ dodal.

Tagy: