Otestovali jsme ceny potravin v Německu. Vyplatí se vyrazit na nákupy za hranice?

Do Německa za nákupy ročně vyrážejí stovky tisíc Čechů.

Potraviny v Česku vs. v Německu

Německo, země českým nákupům zaslíbená. Platí to ale stále? Koruna vůči euru sice posiluje, na rozdíl od Polska ale v Německu potraviny zdražily, podobně jako u nás. Jestli se Čechům stále vyplácí u našich sousedů nakupovat, zjišťoval reportér Tomáš Polák.

Do Německa za nákupy ročně vyrážejí stovky tisíc Čechů. Počty jsou víceméně stejné i teď, a to i přesto, že některé zboží u našich západních sousedů podražilo. Stačí se rozhlédnout po parkovišti před německým supermarketem. Jedna česká registrační značka, druhá, třetí.

Zdá se, že Češi na Německo nezanevřeli a dál sem pravidelně jezdí na nákupy. Na dotaz jedna z nakupujících odvětila, že se jí cesta k sousedům vyplatí. „Pořád se to vyplatí. Nakupujeme tady jednou měsíčně přibližně, zejména kosmetiku a jídlo,“ uvedla dotázaná žena. Reportér se proto rozhodl ověřit, zda jsou její slova pravdivá.

S nákupním vozíkem začal vybírat produkty, které zakoupí. V německém marketu nakoupil základní potraviny, na seznamu měl celkem osm položek – vejce, půl kila mletého masa, litr plnotučného mléka, litr oleje, toastový chléb, kilo cukru, mouky a máslo. Včetně papírové tašky stál nákup 11,97 eur, po přepočtu tedy zhruba 292 korun.

Na české straně hranice – v Chebu – za stejný nákup utratil 302 korun. Záměrně se přitom vyhýbal akčnímu zboží. Desetikorunový rozdíl navíc snadno smažou náklady na pohonné hmoty. „Německo je trošku dražší, ale pořád se to vyplatí. Stále je jejich kvalita zboží někde jinde,“ myslí si Češi nakupující v Německu. Na rozdíl od Polska si tedy Češi po započtení nákladů připlatí. Některé zboží ale i tak u západních sousedů pořídí levněji než u nás. Stále navíc důvěřují německé kvalitě.

Tagy: