Ovsjannikovová vzkazem ve státní televizi zahájila revoltu. Ruští novináři dávají výpověď

Ruští novináři státních médií dávají výpověď.

Ruští novináři podávají výpovědi

Ruská média od začátku invaze opustila řada novinářů a patrně to ještě není konec. Válka se totiž na obou stranách vede nejen v přímých bojových liniích, ale stále silněji i v mediálním prostoru.

Hlavním symbolem revolty proti Putinovskému režimu a práci státem kontrolovaných médií se stala redaktorka Prvního kanálu Marina Ovsjannikovová. „Rozhodla jsem se to udělat spontánně, ale už delší dobu se ve mně pralo moje přesvědčení a to, čemu věřím, s tím, co jsme říkali ve vysílaní. Už jsem zkrátka nemohla být zticha,“ uvedla novinářka, která v živém vysílání ukázala vzkaz s nápisem: Zastavte válku, lžou vám.

Podle BBC je ale výpovědí v posledních dnech daleko víc. Další dvě zvučná jména opustila také televizi NTV. Lilja Gildejevová pro ni přitom moderovala od roku 2006 a Vadim Glusker zde pracoval bezmála tři dekády.

Novináři údajně hromadně opouští i Všeruskou státní televizi nebo televizní síť RT. Z ní odešla šéfredaktorka Maria Baronová, která prohlásila, že Putin zničil pověst Ruska i tamní ekonomiku. Hlava státu to ovšem přičítá Západu, který se údajně snaží na dálku rozdělit ruský národ.

Putin: Očista zemi posílí

„Ovšem lidé, a ruští lidé obzvlášť, budou vždy schopni rozeznat opravdové vlastence od zrádců. Ty pak naše společnost jednoduše vyplivne jako mouchu, která nám omylem vlétla do úst. Jsem přesvědčený o tom, že taková přirozená a nezbytná očista společnosti naši zemi jenom posílí,“ prohlásil Vladimir Putin.

K tomu, aby se proti propagandě začala ve větší míře stavět také ruská společnost, ale povede ještě pořádně náročná cesta. „Víte, stačí mi, když se podívám na moji starší matku, která na státní televizi kouká od rána do večera. Bohužel má propagandou tak vymytý mozek, že se s ní nevydržím bavit ani pět minut,“ dodala Ovsjannikovová.

Pro německý Spiegel uvedla, že se po svém vystoupení bojí o vlastní děti. Otázkou tedy zůstává, kolik dalších novinářů najde pro případný odchod ze služeb ruského státu odvahu jako ona.

Tagy: