Ozbrojená mise NATO na Ukrajinu? To je cesta ke třetí světové válce, míní Šándor

Andor Šándor

Speciál: 100 dnů vlády Petra Fialy (323)

Provést ozbrojenou misi v rámci Severoatlantické aliance (NATO) je cesta ke třetí světové válce. Ve speciálním vysílání 100 dnů vlády Petra Fialy na CNN Prima NEWS to řekl bezpečnostní expert Andor Šándor. Osobně je podle svých slov pro, aby Ukrajina od států NATO dostávala zásilky zbraní, ale spojenecká mise podle něj není dobrý nápad. Za misi NATO na Ukrajinu by se naopak přimlouval bývalý generální konzul v ruském Petrohradu Vladimír Votápek.

„Situace je vyostřená tak, že bych se přimlouval, abychom nějakou možnost zásahu na Ukrajinu našli,“ řekl k otázce vyslání ozbrojené mise v rámci NATO na Ukrajinu Votápek. Připustil přitom, že taková mise proti Rusku by mohla být riskantní. „Chápu, že česká armáda nemůže být rozhodující silou v takové misi, ale pojďme hledat nějaké kreativní způsoby, jak Ukrajině pomoci,“ dodal odborník.

Proti speciální misi na Ukrajinu se ovšem staví bezpečnostní expert Andor Šándor. „Jsem pro, abychom Ukrajině pomohli vojensky, tedy posílali zbraně. Ale jinak je to cesta ke třetí světové válce. Já bych skutečně nechtěl, aby ten konflikt přerostl ve velký problém,“ reagoval Šándor s poznámkou, že Rusko vstoupilo do konfliktu velmi tvrdě.

Votápek si podle svých slov nemyslí, že by Rusové měli v plánu použít jaderné zbraně. Aspoň v případě, že by zmiňovaná mise NATO působila pouze na Ukrajině a nedostala by se na území Ruské federace. „Ani já bych nechtěl třetí světovou válku nebo obnovení SSSR, ale právě proto musíme Ukrajině pomoci,“ dodal Votápek.

Skepticky se pak k misi NATO aktuálně staví poslanec koaliční TOP 09 Ondřej Kolář. „NATO je obranný pakt. Strašně moc rád bych byl, aby se mírová mise na Ukrajinu mohla uskutečnit, ale nejprve je potřeba zjednat mír,“ řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Kolář.

Se svým poslaneckým kolegou souhlasil i Jaroslav Foldyna (SPD). Ten navíc uvedl, že by současný střet Ruska s Ukrajinou mohl přerůst v ještě větší konflikt.

Svoboda: Mírová mise NATO není reálná

V další části středečního speciálu promluvil například exministr zahraničí Cyril Svoboda. Ten uvedl, že provést mírovou misi na Ukrajinu pod hlavičkou NATO, po čemž volá předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski, není realizovatelné. „Navrhuje něco, co není reálné. Jestli chceme řešit situaci teď, nemůžeme překopávat smlouvy,“ zmínil bývalý šéf tuzemské diplomacie.

Stejně tak se taková mise nemůže uskutečnit ani pod hlavičkou Organizace spojených národů (OSN). „Co lze, je koalice ochotných,“ dodal Svoboda. To by znamenalo, že se skupina států rozhodne na Ukrajinu vstoupit s tím, že zde bude dbát na dodržování míru. Problém ale Svoboda vidí ve skutečnosti, že by neměla mandát od žádné organizace.

Ruský prezident Vladimir Putin ale podle expremiéra Mirka Topolánka porušil řadu smluv a dohod, tudíž jde o jinou situaci. Doslova řekl, že „mezinárodní právo je v tuto chvíli mrtvé“. Dokazoval to i na příkladu OSN. „Mluvit o mezinárodním právu je hezké, ale OSN ukázala, že je nefunkční, pokud má Rusko právo veta,“ zmínil Topolánek.

Ani on však není příznivcem plánu, se kterým přišel Kaczyński. „Ten nápad je pološílený a nebezpečný,“ doplnil expremiér. Zároveň se mu nelíbí myšlenka, aby Ukrajina uzavřela s Ruskem mír za každou cenu. Doslova řekl, že špatný mír, který by se rovnal porážce Ukrajiny, je horší, než dobře vedená válka.

Tagy: