Fialova cesta poslala Putina do pr**le, říká expert. Podle Foldyny to byl jen marketing

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Speciál: 100 dnů vlády Petra Fialy (323)

Cesta premiéra Petra Fialy (ODS) s jeho slovinským a polským protějškem poslala ruského prezidenta Vladimira Putina do pr**le. Tento názor ve speciálním vysílání 100 dnů vlády Petra Fialy na CNN Prima NEWS řekl expert a bývalý generální konzul v ruském Petrohradu Vladimír Votápek. Naopak poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) tvrdí, že cesta byla pouze Fialovým marketingovým tahem. Navíc zpochybňuje, že se vůbec uskutečnila.

„Pocítil jsem ohromnou hrdost, že můj premiér jel do Kyjeva,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Votápek. Fiala a další premiéři tím jasně dali najevo podporu Ukrajině a tamnímu prezidentovi Volodymyru Zelenskému, se kterým se i sešli.

„Hrozně se mi ulevilo, když jsem si představil, že by tam měl jet minulý premiér. To si nedokážu představit,“ doplnil expert s odkazem na bývalého předsedu vlády Andreje Babiše (ANO).

Kromě toho Votápek zhodnotil, že český premiér tím ukázal, jaký má vůči invazi Ruska postoj. V ruštině pak Votápek citoval slavný výrok války na Ukrajině, kdy ukrajinští obránci Hadího ostrova na výzvu, aby se vzdali, reagovali slovy: „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le.“ Právě to podle něj svojí cestou Fiala vzkázal Vladimiru Putinovi. „Přibližně tam poslal český premiér ruského prezidenta Vladimira Putina, když navzdory barbarským útokům jel do hlavního města Ukrajiny,“ dodal Votápek.

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna ale řekl, že cesta Fialy nebyla nic jiného než marketingový tah. „Od pana premiéra to byl vynikající tah. Přestalo se mluvit o paní (Markétě) Pekarové Adamové (TOP 09), o (Stanislavu) Polčákovi (STAN),“ řekl Foldyna s odkazem na aktuální kauzy vládních představitelů.

Moderátorka Terezie Tománková připomněla, že kauza předsedkyně Poslanecké sněmovny, tedy opozicí aktuálně kritizovaný let do Dubaje, a problém europoslance Polčáka, kdy zprvu chtěl odměnu od jihomoravských obcí v kauze Vrbětice, začaly až po cestě Fialy na Ukrajinu. Foldyna reagoval slovy, že i předtím byly kauzy.

Foldyna zpochybňuje, že byl Fiala v Kyjevě

Kromě toho Foldyna navíc zpochybnil, zda Fiala a další politici vůbec na Ukrajinu cestovali. „V zemi, kde je cenzura, může oficiálním zprávám věřit jenom blbec,“ citoval poslanec SPD údajný výrok prvního českého prezidenta Václava Havla, který měl pronést v roce 1991. Řekl také, co by ho přesvědčilo, že Fiala na Ukrajinu dojel. „Nějaký obrázek z Kyjeva nebo ze setkání s panem (Vitalijem) Kličkem,“ dodal zákonodárce SPD.

Stejně tak zkritizoval Fialu, že cestu se slovinským a polským kolegou uskutečnil, aniž by platil jednotný postoj v rámci Evropské unie. „Pan premiér svou cestou něco deklaroval, aniž by celou věc komunikoval s bezprostředními partnery v EU,“ poznamenal Foldyna.

Bezpečnostní expert Andor Šándor ale Fialovu cestu do Kyjeva kvitoval a označil ji za ukázku solidarity. Připomněl, že z bezpečnostního hlediska by ji ale rozhodně nedoporučoval. „Může být noční můrou pro lidi, kteří to musí zajistit,“ řekl Šándor a dodal, že on naopak věří, že Fiala a další skutečně byli v Kyjevě.

Velmi kladně pak krok českého premiéra a dalších státníků hodnotí koaliční poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). „Bylo dobré, že tam páni premiéři s Jaroslawem Kaczýnskim jeli, protože ukázali, že to s podporou Ukrajiny myslíme vážně,“ uvedl Kolář. Cesta do Kyjeva podle něj zároveň pomohla středoevropskému a pobaltskému křídlu států Rady Evropy přesvědčit západní mocnosti, aby vyloučily Rusko z této organizace.

Tagy: