Neřízená střela i gesta jako překlad pro neslyšící. Expertka zhodnotila vystoupení kandidátů

Jaroslav Bašta se chová jako neřízená střela. Je však velmi přesvědčivý, i když slibuje věci, které nemůže dokázat. Pavel Fischer zase až zbytečně moc gestikuluje. Přesně tak zhodnotila vystoupení některých prezidentských kandidátů, kteří se zúčastnili první předvolební superdebaty na CNN Prima NEWS, expertka na neverbální komunikaci Noemi Zárubová-Pfeffermannová. V pořadu K věci naopak pochválila moderátorku Terezii Tománkovou, která předvolební debatu vedla. „Byla noblesní a skvělá, i když to neměla jednoduché,“ uvedla odbornice.

Jaroslav Bašta

Poslanec SPD Jaroslav Bašta byl jedním ze šesti kandidátů, kteří se ve středu zúčastnili první předvolební debaty na CNN Prima NEWS. Právě tento 74letý politik vyšel z argumentačního souboje podle diváckého hlasování jako vítěz. Noemi Zárubová-Pfeffermannová má pro to jednoduché vysvětlení.

„Kandidát Bašta používá argumentaci, kterou chce většina slyšet. Jsme v krizi, je válka, lidem se hůř daří a chtějí někoho, kdo je z té mizérie vyvede. Bašta slibuje věci, které většina méně šťastných chce slyšet. Slibuje ale něco, co sám nemůže dokázat. Nicméně tím, že je velmi přesvědčivý, tak na to může někdo naletět,“ uvedla odbornice na neverbální komunikaci v pořadu K věci.

Pavel Fischer

Na druhém místě se v diváckém hlasování CNN Prima NEWS umístil senátor Pavel Fischer. „Byl nejlépe vybavený i se svým slovníkem. Řekla bych, že jeho projev byl strukturovaný a působil kompaktně. Nicméně tam měl jeden nedůvěryhodný moment. Je nabádavý, poučuje svým tónem a vždycky na konci má v očích otázku a zatváří se úsměvem, který rychle zmizí. To je věc, která najednou působí učitelsky a není úplně pozitivní. Nicméně po obsahové stránce byl pro mě nejlepší,“ zhodnotila odbornice.

Vůči Fischerovi však měla i další výtku. „Gestický slovník má vypracovaný možná až nad míru. Kdybychom si vypli zvuk a pozorovali jeho gesta, která jsou otevřená, ilustrativní a pomocná, možná bychom si chvílemi řekli, že je jich až moc. Je to choroba z povolání. Pavel Fischer je obětí svého prostředí. Je politik, který používá gesta, musí vyjednávat a ta gesta jsou jeho rekvizitou. Ale když je v debatě, kde těch gest není tolik potřeba, tak najednou jeho řeč gest působí, jako by simultánně prováděl překlad pro neslyšící občany. Nepůsobí to přirozeně. Kdybych mu mohla poradit, řekla bych: ‚Pane Fischere, malinko uberte,‘“ sdělila Zárubová-Pfeffermannová.

Marek Hilšer

Jak si během prezidentské superdebaty na CNN Prima NEWS vedl senátor Marek Hilšer? „Marek Hilšer má gesta měkčí než třeba Pavel Fischer, nebo je nemá tak vypracovaná. Méně levituje a jeho gesta nejsou tak ilustrativní. Řekla bych, že je v závěsu za panem Fischerem,“ uvedla odbornice na neverbální komunikaci.

Tomáš Zima

Zárubová-Pfeffermannová v pořadu K věci komentovala také vystoupení někdejšího rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy. Zejména jeho reakci na otázku moderátorky Terezie Tománková, jež se ho v pořadu Hledá se prezident ptala i na jeho komunistickou minulost. „Otázka nebyla jednoduchá. Je to jeho černý bod, se kterým jde do volby. Zima je ostřílený řečník – nemáte z něj pocit nějaké tenze nebo rozpaků. Svůj názor řekne, je zvyklý řečnit za katedrou, ale není zvyklý být komparzista, stát v kruhu ostatních a být jeden z davu. To si myslím, že byla pro něj nepohodlná role. Ta otázka mu samozřejmě byla nepříjemná,“ zhodnotila.

Noemi Zárubová-Pfeffermannová kromě vystupování prezidentských kandidátů sledovala také to, jak si vedla moderátorská dvojice Terezie Tománková a Petr Suchoň. „Co mě zaujalo, byla osobnost paní Tománkové. Byla skvělá, noblesní a udržela debatu v dobrém tónu. Nicméně to neměla vůbec jednoduché. Dostihové kobylky byly seřazeny, zazněl výstřel z pistole a jeden z kandidátů dal svá vlastní pravidla. Kandidát Bašta se choval jako neřízená střela, neladilo to do tónu rozpravy,“ dodala.

Expertka na neverbální komunikaci Noemi Zárubová-Pfeffermannová v pořadu K věci ohodnotila i nonverbální projev dalších prezidentských kandidátů. Celý pořad si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: