Výlet lodí či vlakem na Dívčí kámen. Bájemi ověnčený hrad láká i na opékání buřtů

V jižních Čechách se najde jen málokdo, kdo ještě neslyšel nebo nenavštívil romantickou zříceninu hradu Dívčí kámen. Skvost, který se tyčí na ostrohu skály u soutoku Křemežského potoka a Vltavy, na půl cesty mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi, je oblíbenou zastávkou vodáků i skvělým tipem k rodinným výletům vlakem. My jsme trasu vyzkoušeli a můžeme ji jen doporučit.

Naším nástupním místem je jižní zastávka v Českých Budějovicích. Už za pár minut nás vlak doveze do stanice Holubov, kde začíná jedna z možných tras k hradu. Po žluté turistické stezce tříkilometrová procházka podél Křemežského potoka netrvá déle než hodinu. Pak už je cíl na dohled. „Hrad Dívčí kámen je otevřený celoročně. Je otevřený od svítání do soumraku,“ řekla v pořadu Prima Česko Alena Nováková, koordinátorka programu na hradě Dívčí kámen.

Na Dívčák po kolejích i po vodě

Díky své poloze v meandru Vltavy je možné téměř až na hrad doplout lodí. A ze stejného směru jako vodáci dojdou k hradu i turisté, kteří se sem vydají po červené stezce od Budějovic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Parádní výhled, podzemní lednice i úchvatná historie: Navštivte vodní hrad Lipý

Historie, kultura i opečené buřty

Na dívčák, jak se Dívčímu kameni lidově říká, nemusíte přijít s prázdnou. Můžete si tady udělat hezké odpoledne i s opékáním buřtů. „Současným majitelem hradu je městys Křemže a provozovatelem je společnost Dívčí kámen. Velkou zásluhu na tom, jak hrad vypadá dnes, má paní inženýrka Zdeňka Tučková, která ještě donedávna byla provozovatelem hradu,“ vykládá Alena Nováková.

Díky zmíněné inženýrce tu vznikl například samoobslužný obchůdek nebo místo, kde si mohou lidé sami uvařit kávu. Kromě řemeslných dílen, koncertů a divadelních představení, která se tu konají během hlavní turistické sezóny, je tady podle Aleny Novákové stále co prožívat. „Moc ráda provádím po hradě děti a mojí oblíbenou částí výkladu je ta o stavebním povolení. Děti zjistí, že tak jako dnes potřebuje člověk ke stavbě domu stavební povolení, tak že bylo zapotřebí i dřív. Pro hrad Dívčí kámen ho vydal v roce 1349 sám Karel IV.“

Provoz hradu byl ovšem velmi nákladný. A tak ho roku 1506 tehdejší majitel Petr Vok nechal vystěhovat. Něco si odnesl zub času, něco sedláci z okolí. Od roku 1541 je hrad už jen pustou, ale působivou romantickou ruinou.

Hrad získal jméno podle krásné dívky

A kde vzal Dívčí kámen své jméno? Jeho název je pravděpodobně starší než hrad sám, protože se objevuje už v zakládací listině. A váže se k němu několik pověstí. Jedna z nich zní takto: „Žil kdysi švarný mladík, který se velmi rád proháněl po lese na svém koni. Na svých toulkách často zavítal k Vltavě. Jednoho dne spatřil na břehu krásnou dívku. Dívka souhlasila se sňatkem, pokud na důkaz lásky vystaví muž na tomto milovaném místě hrad, kde spolu budou žít.“

„Kdybychom věřili pověstem, mohl být tím mladíkem Jošt z Rožmberka, jeden ze zakladatelů hradu Dívčí kámen,“ říká koordinátorka programu na hradě Dívčí kámen.

Teď už je nejvyšší čas vydat se zpátky na vlak. Tentokrát po zelené naučné stezce do Třísova. Cestou můžeme hradu ještě zamávat z vyhlídky. V okolí ale stále zůstává spousta zajímavostí, a tak slibujeme, že se sem v některém z příštích dílů Prima Česka vrátíme.

Tagy: