Pecina: Za propalestinské protesty může i migrace. Nepodporují Hamás, namítá Gregorová

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina (nestr. za SPD) a europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

360° 7.11.2023

Propalestinské demonstrace v západní Evropě jsou přímým důsledkem migrační politiky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to pronesl bývalý ministr vnitra a odborník na bezpečnost Martin Pecina (nestr. za SPD). Takové tvrzení však odmítla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), která namítla, že podobné akce neznamenají pro daný stát nutně velké bezpečnostní riziko a jejich účastníci nejsou automaticky podporovatelé Hamásu. Mnozí z protestujících se podle ní baví i s členy izraelských demonstrací.

„Propalestinské demonstrace v zemích západní Evropy jsou přímým důsledkem volné migrační politiky. Dnes se otevřeně hovoří o velkých problémech v Německu, o nichž se dříve mlčelo. Jestli i nadále budeme tvrdit, že všechno zvládneme, a budeme celou věc zlehčovat, máme se na co těšit,“ pronesl v pořadu 360° Pecina a dodal, že se u nás bude situace zhoršovat.

K TÉMATU: Židy do plynu či Mnichov 1972 aneb Nejodpornější projevy na propalestinských akcích

Jeho slova však odmítla pirátská europoslankyně. „Pokud se koná propalestinská demonstrace, nutně to neznamená, že byť jen jediný účastník akce by byl podporovatelem Hamásu či by jakkoliv sympatizoval s terorismem. Akce nepředstavuje rovnou velké bezpečnostní riziko. Přesto je na bezpečnostních složkách, koho se popřípadě rozhodnou deportovat, ale v tomto ohledu jim zcela důvěřuji,“ řekla v pořadu 360° Gregorová.

„Mnozí účastníci demonstrací se bavili i s izraelskými protestujícími a dávali si vzájemně najevo, že stojí na stejné straně – na straně míru a oboustranného řešení konfliktu,“ doplnila europoslankyně. V souvislosti s tím uvedla, že důvěřuje funkčnosti migračního paktu. „Nachází se v něm spousta problémů, jež je nutné vyřešit, ale Evropský parlament se i tak nedomnívá, že je potřeba sáhnout k nějakému jednoduchému řešení,“ dodala.

Pecina reagoval, že tento návrh v rámci migrace by byl pro Česko katastrofou. „Pokud musíme uprchlíky přijímat, když se k nám dostanou z Turecka, proč to stejné neplatí v případě polské či běloruské hranice? Zatímco Poláci si své hranice umí hlídat, jiné schengenské hranice si ubránit nedokážeme,“ zdůraznil bývalý ministr vnitra.

V očích Gregorové je podobné srovnávání s polsko-běloruskou hranicí šokující. „Našim severním sousedům se opravdu ta situace nedaří řešit. Stále tam dochází k rozsáhlým humanitárním krizím. Množství lidí, jimž diktátor Lukašenko nalhal, že se budou mít za hranicemi lépe, na místě umrzlo, jiní tam stále trpí. Představa, že zavřeme přechody a budeme posílat lidi zpátky ve stylu: Buď vás zastřelíme, nebo se běžte utopit, opravdu není vhodné řešení problému s migrací,“ odpověděla pirátská europoslankyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael dělá katastrofální chybu. Civilisty může chránit víc, říká bývalý člen IDF

Tagy: