Pečovatelský dům jako vězení: 104letá stařenka ve videu prosí o setkání s příbuznými

Skotská stařenka

104letá žena se slzami v očích prosí, aby se mohla potkat svými blízkými

Důchodkyně Mary Fowlerová natočila emotivní video, které obletělo svět. Z pečovatelského domu ve skotském Fife prosí o opětovné setkání se svou rodinou. Kvůli pandemii koronaviru je totiž už sedm měsíců zavřená v pokoji.

Žena, která letos oslavila 104. narozeniny, je doslova uvězněná v pečovatelském domě ve Skotsku. Na sociální síti se objevilo video, na kterém stařenka svoje pocity sdílí a se slzami v očích touží po setkání se svou rodinou. „Musím vidět své děti a dělat věci jako dřív. Prosím, pomozte mi,“ prosí ve videu.

Důchodkyně neviděla všechny své děti už celé měsíce. „Musím vidět svou rodinu,“ opakuje a dodává, že v pečovatelském domě se nemá špatně. „Je o mě tady velmi dobře postaráno. Chci však svoji rodinu,“ popisuje svoje trápení skotská prababička.

Na záběrech, které tento týden kolují po sociálních sítích, se Mary obává, „že pro ni nastává čas“. „Čas pro mě plyne. Toto je moje právo, prosím, pomozte. Je to na nic. Musím vidět své děti,“ dodává ve videu.

Jak píše portál Daily Mirror, za šířením emotivního videa stojí Cathie Russellová, která vede kampaň Care Homes Relatives Scotland, starající se o dění v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních. Prosbu zveřejnila na Twitteru. „Mary Fowlerová ve věku 104 let, která je od března uzavřena v pečovatelském domě, je na konci svého života. Mary se zoufale snaží vidět svá pravnoučata,“ píše Fowlerová.

Skotské nařízení „covid-safe“

Pravidla se v posledních týdnech opět zpřísnila také ve Skotsku, jak se úřady snaží potlačit druhou vlnu pandemie koronaviru. Omezení návštěv v pečovatelských domech ve Skotsku se přitom v posledních měsících postupně uvolňovala. Namísto 30minutových vnitřních návštěv se mohly konat až čtyřhodinové. Venku jsou nyní možná hodinová setkání až šesti lidí.

Pokyny však umožňují pečovatelským domům povolit návštěvy pouze v případě, že mají zavedeny postupy „covid-safe“. To znamená, že zařízení musí být uzpůsobené k ochraně před koronavirem. Kampaň Care Homes Relatives Scotland proto upozorňuje, že navzdory uvolněným pravidlům některé pečovatelské domy stále blokují návštěvníky.

Russellová také uvedla, že některé domovy už prohlásily, že nebudou přecházet na nová pravidla. Vyzvala proto k tomu, aby návštěvníkům pečovatelských domů byl ve Skotsku udělen status „základního pečovatele“, což by jim poskytlo práva na rychlé testování a základní školení.

Tagy: