Pět českých měst se zapojí do pilotní projektu chytrých sítích 5. generace

Ještě před tím, než Český telekomunikační úřad vyhlásil výběrové řízení na přidělení rádiových kmitočtů pro sítě 5G, zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu výsledky soutěže o zařazení pro projektu chytrých měst.

Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem zabodovaly mezi 58 uchazeči svými prezentacemi a v následujících letech jejich obyvatelé dostanou vybrané služby postavené na chytrých sítích 5. generace. To by mělo například pomoci zvýšit bezpečnost nebo zkvalitnit přístup ke kultuře.

„Zájem samospráv o 5G technologie nás příjemně překvapil. Těchto pět vítězných měst by se mohlo stát vzorem pro ostatní, jak je možné lidem s využitím nejmodernějších technologií usnadnit a zlepšit život. Příklady dobré praxe, které z vítězných 5G projektů vzniknou, se budou sdílet napříč republikou tak, aby se z nich inspirovaly ostatní municipality,“ řekl během vyhlašování výsledků vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Na otázku, co konkrétně účast v projektu pětici měst přinese, odpověděla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová: „Vítězná města v rámci podpory regionů obdrží služby v hodnotě více než 2 milionů korun, půjde o metodickou, personální i marketingovou podporu. Věřím, že pilotní testování přinese viditelné výsledky.“ Jde prý o tom, že moderní informační technologie nás obklopují na každém kroku, v chytrých domácnostech, chytrých městech i chytrém podnikání. Jejich vzájemné propojení a praktické využití usnadní a zlepší život úplně všem.

„Společně jsme schopni přesvědčit obyvatele, že 5G není strašák, ale příležitost, která nám přinese technologickou a ekonomickou přidanou hodnotu a náskok. Evropa by měla šlápnout na plyn a Česká republika by taky měla přidat. Jsem přesvědčený, že společně dokážeme náš stát posunout tam, kam by si zasloužila směřovat,“uvedl v diskuzi Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace Huawei.

Ještě detailněji popsal fungování měst v pilotním projektu vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček: „Vítězná města mimo jiné dostanou experimentální kmitočty, na kterých spustí moderní aplikace. Věřím, že tuto příležitost maximálně využijí a díky 5G sítím zlepší kvalitu podnikání a služeb, které poskytují občanům. Zároveň je to další krok k tomu, aby se Česká republika stala zemí pro budoucnost.“

Bílina, 17 tisíc obyvatel, Ústecký kraj

Na bázi 5G technologií chtějí zprovoznit městský kamerový systém a zvýšit tak bezpečnost obyvatel. Přenosové kapacity 5G sítí mají obci pomoci snížit současnou přetíženost datových přenosů.

Jeseník, 11 tisíc obyvatel, Olomoucký kraj

Plánují s využitím 5G sítí streamovat prestižní sportovní závody a rovněž modernizovat stálou expozici Vlastivědného muzea tak, aby návštěvníky interaktivně vtáhla do děje. Chybět by nemělo ani holografické ztvárnění Vincenze Priessnitze, s kterým by si hosté mohli díky umělé inteligenci popovídat včetně toho, že by jim případně určil lékařskou diagnózu.

Karlovy Vary, 48 tisíc obyvatel, krajské město

Zde chtějí díky 5G technologii vyvinout speciálního digitálního průvodce, který má podpořit cestovní ruch a těm, kdo ho využijí, poskytnout o digitálních modelech budov a celém území podrobné informace. Ve městě už existují „chytré“ zastávky a moderní dispečink pro MHD, který umožní systém dopravy lépe řídit. Záměrem Karlových Varů je také to, aby lidé mohli jednorázové jízdné v MHD platit přímo ve vozech bezkontaktně.

Plzeň, 174 tisíc obyvatel, krajské město

V rámci vítězného návrhu budou testovat řízení bezpilotních letadel, tedy mimo jiné autonomní lety, VLOS, BVLOS, a to v reálném čase. Prověřovat se bude komunikace či přenos dat. Jde o oblast zařazenou společností Gartner mezi TOP 10 příležitostí, jak 5G sítě využít.

Ústí nad Labem, 92 tisíc obyvatel, krajské město

V plánu je vytvoření regionální datové platformy PORTABO. Má sdružovat všechny oborové domény a informace týkající se projektu postaveném na 5G aplikacích, který spočívá v testování autonomních dopravních prostředků. Realizuje se na 27 kilometrů dlouhém okruhu přímo ve městě, jde o tzv. U Smart Zone.

Tyto 5G projekty se mají v jednotlivých městech uskutečnit během následujících roku až dvou díky financím z Operačního programu technická pomoc, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Příklad, jak sítě 5G chrání životy lidí, je z Itálie. Ve městě Aquila, v regionu Abruzzo, fungují díky 5G senzory, které monitorují stav budov a vytvářejí tak podmínky pro včasné varování. To okamžitě upozorní obyvatele v případě zemětřesení. Pro občany jde o naprosto klíčovou službu, protože oblast patří mezi seizmicky činné. V dubnu 2009 byla Aquila postižena zemětřesením o síle 6,3 Richterovy škály, záběry a snímky zničeného města obletěla celý svět.

Tagy: