Chceme, aby Rusko selhalo, řekl Pavel. Nastínil, proč Ukrajina ještě nezíská zpět celé území

Prezident Petr Pavel na debatě v texaském Houstonu

Prezident Pavel ve Washingtonu

Žádný větší průlom na ukrajinské frontě se v nejbližší době neočekává, řekl v debatě v texaském Houstonu prezident Petr Pavel. Podle něj také není příliš realistické, že by se Kyjevu podařilo získat rychle svá území zpět. Proto se nynější strategie musí soustředit na to, aby se Vladimiru Putinovi na bojišti nedařilo a Rusko selhalo. Pavel zmínil také čínskou roli v celém konfliktu. „Ruské vítězství ve válce by povzbudilo Čínu, aby byla více asertivní,“ nechal se slyšet v Texasu.

Lídři zemí NATO na třídenním summitu slíbili Kyjevu cestu do aliance a dlouhodobou vojenskou pomoc. S konkrétními přísliby nových dodávek zbraní přišlo několik zemí v čele se Spojenými státy. Aliance také poprvé obvinila Čínu, že poskytuje Rusku vojenský materiál. Peking tuto kritiku odmítl, zatímco Moskva uvedla, že aktivity NATO na Ukrajině si vyžádají ruskou odpověď.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinu neopustím, řekl Biden na summitu NATO. Svoji viceprezidentku si spletl s Trumpem

Podle Pavla je nutné si uvědomit, že Rusko má větší zdroje než Ukrajina. Na frontové linii podle něj nelze očekávat v brzké době žádný výrazný průlom. Západ by se měl snažit přesvědčit Rusko, že nemůže dosáhnout jakéhokoli významného úspěchu na bojišti, což by jej přivedlo k jednacímu stolu. Ukrajině je podle něj potřeba zároveň dodat vše, co potřebuje pro svoji obranu. „Chceme, aby Rusko selhalo,“ vzkázal posluchačům debaty ke 25. výročí vstupu ČR do NATO.

Český prezident považuje za zásadní také vytvořit politický a diplomatický tlak a přesvědčit co nejvíce zemí, že konflikt by měl být vyřešen v souladu s mezinárodním právem, speciálně s Chartou OSN. Pokud Ukrajina odolá ruskému tlaku, lze podle něj očekávat určitý posun na konci tohoto roku, případně začátkem roku příštího. Mezitím považuje za nutné přesvědčit Čínu, že není v jejím zájmu spolupracovat s Ruskem.

Až začne vyjednávání, Západ by neměl nikdy uznat okupovaná území jakožto ruská, poznamenal Pavel. Za logičtější by považoval označit je za dočasně okupovaná, neboť za nynějších okolností není realistické je získat rychle zpět. Na to má Rusko mnohem větší vojenské a výrobní kapacity než Ukrajina, která se bez pomoci ze zahraničí nemůže obejít.

Bezpečnost v euroatlantickém prostoru nemůže být podle prezidenta oddělena od bezpečnosti v Indo-Pacifiku či jinde. Například konflikt v Jihočínském moři by měl okamžitý efekt na Evropu z hlediska zásobování, neboť 50 až 60 procent globálního obchodu je závislých na této trase.

„Ruské vítězství ve válce by povzbudilo Čínu, aby byla více asertivní, a to by mělo přímý dopad na ně, řekl naopak prezident k regionu Indo-Pacifiku. To je rozsáhlá oblast, která zahrnuje Indický oceán a přilehlé části Tichého oceánu, patří do ní například i Tchaj-wan.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Právo na sebeobranu zahrnuje právo na údery na vojenské cíle v Rusku, řekl šéf NATO Stoltenberg.

Tagy: