Voda jen dvakrát denně a psychologický nátlak, vzpomínají Pilip s Bubeníkem na Kubu

K věci 28.1.2021

Jeli na Kubu kvůli setkání s disidenty a nakonec si nedobrovolně prohlédli zevnitř místní vězení pro politické vězně. Řeč je o bývalých českých politicích Janu Bubeníkovi a Ivanu Pilipovi, které kubánský režim přesně před 20 lety zadržel a několik týdnů věznil. V celách následně strávili několik dní, přičemž nevěděli, zda o jejich zadržení doma vůbec někdo ví. Své strasti na Kubě nyní popsali v pořadu K věci s Lucií Hrdličkovou na CNN Prima NEWS.

Na Kubě byla v průběhu let zadržena spousta cizích novinářů i politiků. Obvykle poté následoval krátký pobyt ve vězení a následně vyhoštění ze země.

Tento postup ovšem nečekal na bývalé české politiky Jana Bubeníka s Ivanem Pilipem, kteří se před 20 lety vydali na ostrov, kde mají dodnes hlavní slovo komunisté. Na Kubě měli v plánu setkání s místními disidenty. „Chtěli jsme dělat bytové semináře jako chartisti,“ řekl v pořadu K věci Bubeník.

Ten měl společně s Pilipem připravená témata o transformaci Česka, respektive Československa, z komunistické bašty na demokratickou zemi. „Byla myšlenka, že by tam měli jezdit lidé, kteří zažili komunismus a revoluci,“ řekl Pilip s tím, že americká lidskoprávní organizace Freedom House, která je na Kubu vyslala, tam posílala i politiky a podnikatele z Polska či Maďarska. Na oplátku měl Bubeník s Pilipem do Česka přivézt svědectví lidí, které utlačuje kubánský komunistický režim.

Když nic nepovíte, zůstanete tady 20 let, varovali Kubánci

Oba bývalí politici však byli kubánskými bezpečnostními složkami zadrženi. Následně je drželi ve vězení pro politické vězně. Zde zažili velice drsné podmínky v cele, která byla velmi malá a navíc ji museli sdílet se čtyřmi dalšími lidmi. „Voda tekla dvakrát denně, a to deset minut,“ popsal Bubeník.

Samostatnou kapitolou pak bylo chování bachařů při výsleších. Na fyzické mučení podle Pilipa ani Bubeníka sice nedošlo, ale i tak si v kubánském vězení vytrpěli své. „Kdykoliv vás probudili. Spánková deprivace je součástí jejich triků,“ popsal jeden z nástrojů kubánských vězení Bubeník v pořadu K věci.

Pilip jej doplnil s tím, že Kubánci psychologický nátlak používali ve velkém. Oběma bývalým politikům měli dokonce při výsleších říct, že pokud nebudou mluvit, můžou ve vězení zůstat i 20 let.

Jednání s Fidelem Castrem

Bubeník s Pilipem podle svých slov také vůbec nevěděli, zda se o jejich zadržení ví doma. Na Kubu nakonec odcestoval tehdejší předseda Senátu Petr Pithart, který několik hodin jednal s kubánským vůdcem a slavným revolucionářem Fidelem Castrem. Den po jejich setkání byli oba Češi konečně propuštěni.

Dodnes však mají de facto zákaz vstupu na Kubu. Pilip v pořadu K věci řekl, že sice nemá formální zákaz, ale vzhledem ke svým nynějším aktivitám, kdy vystupuje v jihoamerických zemích s prodemokratickými projekty, by dnes jeho návštěva Kuby nejspíš představovala riziko. „Kuba je krásná země, ale má smůlu na to, že tam jedna rodina omezuje lidi řadu let,“ zakončil povídání Bubeník.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Janem Bubeníkem a Ivanem Pilipem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: