Písecko zasáhlo zemětřesení. Místní popisují otřesy či dunění, vědce překvapila jejich síla

Obec Mirotice na Písecku

Zemětřesení na Písecku

Zemětřesení o síle 3,9 stupně Richterovy stupnice zasáhlo oblast nedaleko jihočeského Písku. Geofyzikální ústav Akademie věd upřesnil původní hodnoty, které hovořily o 3,4 stupně. Na sociálních sítích lidé popisují otřesy či dunění. Starostka obce Mirotice Martina Mikšíčková, kde bylo zemětřesení cítit, pro CNN Prima NEWS uvedla, že se na úřad obrátili obyvatelé těsně před polednem.

Evropské seismologické centrum uvedlo, že se epicentrum otřesů nacházelo pod katastrem obce Mirotice, potvrdil web. Ústav hloubku epicentra středně silného zemětřesení stanovil na 18 km pod zemí.

ČTĚTE TAKÉ: RADAR: Teplé dny a noční mráz. Výkyvy počasí mohou ohrozit řidiče i chodce, kde bude sněžit?

Starostka Mikšíčková redakci CNN Prima NEWS sdělila, že obyvatelé pocítili obrovskou ránu okolo tři čtvrtě na dvanáct. „Volali nám s tím, že se chvěla okna,“ popsala. Žádní zranění prý hlášeni nejsou.

„Jedná se o otřesy, které by neměly způsobit prakticky žádné škody. Síla 3,9 v celosvětovém měřítku nepředstavuje nic výjimečného, ale na české poměry je to relativně vzácné. Hloubka epicentra 18 kilometrů je dvojnásobná v porovnání s otřesy, které se objevují v západních Čechách. Čím je epicentrum hlouběji, tím méně se to projeví na povrchu,“ vysvětlil Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu.

Podle ohlasů veřejnosti na sociálních sítích zemětřesení zaznamenali od Blatné na Strakonicku až po Vimperk na Prachaticku.

Pro Jihočeský kraj jde o ne příliš častý jev. Zemětřesení bývá nejčastěji na Karlovarsku. „Otřesy zaznamenáváme i na Ostravsku. V případě dnešního (7. března 2024, pozn. red.) místa nemůžeme říci, že to je překvapivé, ale rozhodně to není tak běžné,“ dodal Klicpera.

Na jihu Čech podobný jev odborníci zaregistrovali naposledy před více než deseti lety. V lednu 2012 odborníci z ústavu evidovali otřesy v Českém Krumlově, a to o síle 2,4 stupně. Letos v únoru se v Jistebnici na Táborsku vyskytlo mikrozemětřesení s magnitudou 0,6.

V České republice se větší zemětřesení vyskytlo naposledy loni v listopadu. Seizmografy na Chebsku tehdy zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové informace k vražednému běsnění na Písecku

Tagy:
zemětřesení seismologie Jihočeský kraj Česko Prachaticko Strakonicko Písek seismograf Vimperk seismologická činnost Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky Mirotice Jakub Klicpera