Pizingerová vzpomínala, jak se jí změnil život. O peníze prosí sponzory každý den

Kapka naděje

Nadační fond Kapka naděje letos slaví 20 let od svého založení. V neděli 20. prosince, kdy se koná slavnostní galavečer, tak zakladatelka Vendula Pizingerová připravila několik unikátních změn. Diváci se mohou těšit na zajímavé duety známých zpěváků či speciálně natočený příběh pěti špičkovými dokumentaristy. Pizingerová se v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS také svěřila, jak koronavirus ovlivnil chod fondu a jak nyní vzpomíná na jeho začátky. „Když jsem vešla na oddělení motolské hematologie a zapadly za mnou ty těžké dveře, tak se mi změnil život. A i když to nemělo dobrý konec, tak jsem mohla začít pomáhat.“

Při začátku nadačního fondu Kapka naděje stála těžká životní událost, kdy se Pizingerová musela vypořádat se smrtí své dcery Kláry, která zemřela na následky leukémie. Ztráta ji nakonec motivovala k tomu, aby začala zlepšovat podmínky v českých nemocnicích pro děti, které potkala stejná diagnóza jako její zesnulou dceru. „Měla jsem při pobytu v nemocnici možnost sledovat, co lékaři nebo děti potřebují. Proto jsem založila Kapku naděje, otočila jsem se a je to už dvacet let,“ vzpomínala Pizingerová.

Klíčovým momentem byla nová transplantační jednotka, kde Pizingerová s dcerou strávila hodně času. „Byl to zahrazený konec v motolské nemocnici, kde ani nebylo sociální zařízení. Sice byl vypracovaný projekt na rekonstrukci, ale chyběly finance. Díky nátlaku ministerstvo zdravotnictví uvolnilo peníze a Kapka naděje poprvé také něco podpořila, tentokrát částkou 20 milionů korun,“ vysvětlila start fondu Pizingerová.

Finance získávají z prodeje skleniček

Letos, po dvaceti letech od založení, se kvůli koronaviru musel celý fond přeorientovat na jiné projekty i partnery. „Někteří naši partneři nám nemohli letos pomoci, protože je covid poznamenal. Zároveň jsme letos vytvořili projekt s architektkou Evou Jiřičnou, kdy prodáváme její skleněný set karafy se skleničkami v jednom řetězci. Je to velmi příjemná spolupráce,“ uvedla Pizingerová a dodala, že díky prodeji setů má Kapka naděje nové finanční prostředky.

Před dvaceti lety si Pizingerová myslela, že oslovování partnerů je práce na dva až tři dny v týdnu. „Není to tak, že když děláte charitu, tak vám někdo nasype z rohu hojnosti. Občas je potřeba jim návrh donést na stříbrném podnose, aby s vámi začali spolupracovat. Oslovování a spolupráce s partnery je nyní mým denním chlebem,“ vysvětlila Pizingerová a zároveň poděkovala za pomoc svým kolegům, kteří její práci zastali v čase, kdy je doma s nedávno narozeným synem.

Kvůli koronaviru se zpozdily i mnohé dary, které Kapka naděje přislíbila různým nemocnicím, většinou se jednalo o přístroje z Číny. „V nemocnicích nyní pracují v omezeném rytmu, ale vše, co jsme slíbili, jsme dodrželi. Když covid maličko ustoupil, tak jsme navštěvovali i lidi v nemocnicích,“ popsala vliv koronaviru na chod nadace Pizingerová.

Tuto neděli se tak bude konat již speciální galavečer, který nese podtitul „Vánoce splněných přání a pomoci“. Celým večerem bude provázet moderátor CNN Prima NEWS Libor Bouček. Speciálně vystoupí i mnozí známí zpěváci, tentokrát se bude jednat o nevídané duety. Například zpěvačka a herečka ze seriálu Slunečná Eva Burešová si zazpívá s Václavem Noidem Bártou píseň, kterou složil přímo pro 20. výročí Kapky naděje.

Zároveň se mohou diváci těšit na speciálně vytvořený příběh, na kterém se podílelo pět dokumentaristů, a bude se dotýkat toho, jak lidé Kapce naděje pomáhají a podporují ji. Galavečer odstartuje ve 20:15 na stanici Prima. Zaslanou dárcovskou SMS může každý pomoci zlepšit život dětským pacientům s poruchou krvetvorby, nádorovým onemocněním a těm, jejichž léčba vyžaduje transplantaci kostní dřeně.

Tagy: