Jízda bez dálniční známky? Řidiči celníky neobalamutí, hrozí desetitisícové pokuty

Celníci kontrolují dálniční známky.

Řidiči bez známek

Vědí o vás dříve, než si všimnete vy jich. Celníci číhající na dálničních nájezdech nebo odpočívadlech mají dokonalý přehled o hříšnících, kteří nemají zaplacenou známku. Přímo ze svého auta se dokážou propojit s kontrolními branami a dostávají on-line informace o vozidlech bez uhrazeného poplatku. „Díky propojení s registrem v reálném čase si dokážeme vše ověřit dříve, než se k nám auto přiblíží,“ přiblížil liberecký celník Ondřej Bartoš.

Auta v barvách Celní správy vybavená touto technologií jezdí po každé dálnici v Česku, hlídky kontrolují auta každý den. Jen za první polovinu letošního roku pokutovali přes 12 tisíc řidičů a na místě vybrali více než dvacet dva milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Agresor v Praze pěstí knokautoval muže, ukazuje video. Hledá ho policie

„Celníci mohou na místě v tomto případě uložit pokutu ve výši až pět tisíc korun, pokud kontrolovaná osoba nesouhlasí, řeší se věc ve správním řízení, kde hrozí sankce až dvacet tisíc korun,“ uvedla Amálie Kolářová, mluvčí Celní správy pro Liberecký kraj. Celníci se přitom při řešení přestupku na místě obvykle drží průměru a ukládají pokutu kolem dvou tisíc korun.

Hlídat si platnost známky je povinností řidiče

Přesně takovou sankci dostal i Jiří Pospíšil, jehož auto zachytila kamera na D10 na mýtné bráně u Bakova nad Jizerou. Když ho celníci zastavili na benzínce v Příšovicích, velmi se divil. „Myslel jsem, že známku zaplacenou mám, nepřišlo mi žádné upozornění, že už se blíží konec platnosti,“ vysvětloval celníkům s pocitem rozhořčení, že žádný přestupek vědomě nespáchal. „Vždycky jsem si kupoval papírové dálniční známky podle roku. Teď to změnili na elektronické, budiž. Ale ať neslibují, že pošlou upozornění, když to nedělají,“ zlobil se. Kde se stala chyba, celníci určit nedokázali. Řidič ale pokutu zaplatit musel, podle zákona je jeho odpovědností, aby si platnost dálniční známky ohlídal.

Celníci se ovšem mnohem častěji setkávají s řidiči, kteří na dálnice bez zaplaceného kupónu vjíždějí vědomě. Vědí, že z kamer na mýtných branách nechodí domů fotky s výzvou k zaplacení, tak jako je to u stacionárních radarů. Doufají, že se s celníky nepotkají. Někteří pak ještě na poslední chvíli zkoušejí elektronický kupón koupit, než je hlídka zastaví. „Stává se to, ale je to zbytečné. My už máme ten záznam, který jasně říká, že do placeného úseku najeli v době, kdy zaplaceno neměli,“ upozornil Ondřej Bartoš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie po dvou měsících chytla údajného lupiče. Před zatčením se skrýval ve skříni bez dveří

Tagy: