Na smrt šli spolu. Po 50 letech manželství si řekli: Nechceme žít jako zombie

Jan Faber a Els van Leeningenová byli manželé téměř půl století. Zkraje června se rozhodli podstoupit společně eutanazii. V Nizozemsku je to legální, každý rok se stejným způsobem dobrovolně rozloučí se životem desítky párů.

Znali se od školky, byli jedním z těch pohádkových párů, které nemůže nic rozdělit. Přesně podle toho žili, přesně podle toho se také rozhodli zemřít. Je to jen pár týdnů, co 70letý Jan Faber a o rok starší Els van Leeningenová podstoupili společnou eutanazii.

Smířeni s tím, že takto je to nejlepší.

„Už to musí skončit,“ řekl pro BBC Jan, bývalý juniorský reprezentant v pozemním hokeji.

A radši to ještě jednou zopakujme: TO v jeho větě znamenalo ŽIVOT.

Prožili ho se vším všudy, nešetřili se. Většinu dospělosti strávili na svém hausbótu či v obytném voze, věčně byli na cestách. Hodně aktivně pracovali. Narodil se jim syn, radovali se z vnoučat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Michael Jackson se v době úmrtí topil v dluzích. Částka činila přes 11 miliard korun

Jenže nebylo jen veselo.

Jana už přes dvacet let trápila nesnesitelná bolest zad, na kterou přestaly účinkovat léky. A Els nedávno zjistili demenci. Jemu od řezavého bodání procházejícího celým tělem dokázala pomoci jedna jediná pozice, kdy si při sezení skrčil nohu pod sebe. Ona zničehonic začala zapomínat slova, nebyla schopná dát dohromady větu.

Nějakou dobu šlo s tím vším žít, pak už prostě ne.

„Když do sebe házíte tolik prášků, už žijete jako zombie,“ vysvětloval Jan. „Své jsem si odžil, bolesti už mám plné zuby.“

O eutanazii se spolu začali bavit zhruba před dvěma roky. V Nizozemsku to není zas tak vzácné řešení – jen za minulý rok tam takto odešlo ze života 9068 lidí (to je 5 % všech úmrtí v zemi). Společnou eutanazii pak podstoupilo 33 párů.

Podle zákonů je k tomu nutné lékařské potvrzení, že daný jedinec podstupuje nesnesitelné fyzické nebo psychické utrpení bez vyhlídky zlepšení. Takový stav musí potvrdit dva doktoři nezávisle na sobě. Při společné eutanazii je pochopitelně nezbytný i výslovný souhlas obou zúčastněných – což by u Els mohl být časem vzhledem k její postupující demenci problém.

Proto správný čas k činu nastal nyní.

Den před odchodem z tohoto světa strávili Els a Jan se svou rodinou. Procházeli se po pláži, vzpomínali, žertovali, kolem běhala vnoučata.

„Když se sešeřilo, sesedli jsme se u jednoho stolu,“ popisoval jejich syn, který chtěl zůstat v anonymitě, v již zmíněném rozhovoru pro BBC. „Když jsem nás tak viděl sedět naposledy pohromadě, neubránil jsem se slzám.“

Další den zamířili do místního hospice. Jan a Els byli obklopeni nejen nejbližšími, ale i přáteli, širší rodinou.

„Než přišli lékaři, měli jsme dvě hodiny,“ svěřil se jejich syn. „Hodně jsme si povídali, pouštěli si hudbu. Máma si vybrala písničku od skupiny Travis, táta od Beatles. Poslední půl hodina byla těžká. Jakmile se ale objevili doktoři, už to pak bylo rychlé.“

Els van Leeningenová a Jan Faber zemřeli v pondělí 3. června 2024.

Spolu.

Jak si přáli.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Strach o jednoho z nejoblíbenějších členů královské rodiny. Po zranění skončil v nemocnici

Tagy: