Po prodělaném covidu nemusí protilátky klesat, ale růst. Dokazuje to česká studie

Farmaceutický výzkum

Uznávat protilátky, nebo ne?

Množství protilátek proti COVID-19 nemusí u lidí, kteří nemoc prodělali, klesat, ale naopak růst. A to ve chvíli, kdy se opět dostanou do kontaktu s virem. Vyplývá to z rozsáhlé studie na 30 tisících lidech, která znovu otevírá debatu, jestli protilátky neuznávat jako doklad bezinfekčnosti.

Další důkaz, že protilátky po prodělaném covidu není radno podceňovat. Neobvykle rozsáhlá studie totiž ukázala, že u některých lidí časem neklesají, ale naopak rostou. „Zjišťujeme, že naše skupina, kterou takto sledujeme, velice významným způsobem dynamicky začala reagovat na tento virus, a tím pádem si začíná vytvářet paměťovou imunitní odpověď,“ popsal výzkumník, imunolog a garant studie PROSECO Vojtěch Thon.

Jinak řečeno – když si projdete covidem, při dalším setkání s virem se začnou protilátky tvořit rychleji a lépe. „Když se setkáte opakovaně s infekcí koronavirem, opět zvyšujete imunitní odpověď,“ vysvětlil Thon.

Hospitalizovaní jako důkaz

„Během dvou nebo tří dnů vám hladina protilátek vylétne nahoru, protože bojujete s aktivní infekcí,“ uvedl biochemik Zdeněk Hostomský. „Stojí za tím také buněčná imunitní odpověď, kterou získáváte vyšší ochranu pro člověka,“ doplnil Thon.

Průběžné závěry studie jsou vidět i v nemocnicích, kde se těžké stavy prakticky netýkají lidí, kteří si covidem prošli. Studie naznačuje, že samotná imunita po prodělaném covidu ke zvládnutí nemoci stačí. A vzorek lidí, na kterých se to zjišťovalo, nebyl zrovna malý.

„Sérologická studie na zjištění přítomnosti protilátek onemocnění COVID-19 probíhá od podzimu 2020 a celkem se do ní zapojilo 33 300 osob, z toho 91 procent tvoří klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra,“ potvrdila mluvčí pojišťovny Jana Schillerová.

Propustka k normálnímu životu?

Nově se tak vrací do hry velké téma, zda by se opravdu protilátky neměly uznávat jako účinná obrana proti nemoci, a tudíž i propustka k normálnímu životu. „Na stole to určitě v této situaci není. V této situaci musíme dělat maximum pro to, abychom zvýšili proočkovanost u těch, kteří nemoc prodělali,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Otázka uznávání a neuznávání protilátek je otázkou těch, kteří něco chtějí uznávat. Jako vědci víme, že protilátky jsou naprosto zásadní,“ reagoval Thon.

Zároveň garanti studie zdůrazňují, že když se přirozené protilátky podpoří správně podanou jednou odsazenou dávkou vakcíny, ochrana před virem je téměř dokonalá.

Tagy: