Muž v Praze láká děti do dodávky, šíří se po sociálních sítích. Policie má vysvětlení

Poblíž pražských škol měl podezřelý muž lákat děti do dodávky.

V Praze má děti lákat muž do dodávky

Sociální sítě zaplavila zpráva o tom, že pražské školy obchází podezřelý muž, který láká děti do dodávky. CNN Prima NEWS o případu informovala v úterý. Policisté zprávy nepodcenili, každé nahlášení prověřili a rovněž posílili hlídky v terénu. A k případu mají vysvětlení.

„Ve dvou případech figurují dvě dodávky, kdy jedna měla být bílá a druhá červená. Osádka vozidla měla údajně lákat děti na bonbony a následné svezení. Obě tyto události jsme prověřili, kontaktovali jsme buď řidiče těch dodávek, nebo z kamerových záznamů vyplynulo, že tyto skutečnosti se nikdy nestaly,“ upozornil policejní mluvčí Jan Daněk.

V jednom případě měl v dodávce čekat muž na svou partnerku a vůbec nevylezl z auta. V druhém děti vylekal kurýr, který měl v autě dokonce GPS a prokazatelně nikam nikoho nelákal. Policisté evidují ještě dvě hlášení – o muži, co lákal z dětí svačiny. Zřejmě se jednalo o bezdomovce a ani on nikomu nejspíš nechtěl ublížit.

Podle policistů spolu žádné z oznámení nesouvisí. Zprávy na internetu ale žijí vlastním životem, nikdo ovšem nemůže vyloučit, že děti skutečně někdo neoslovil a v dětské fantazii se cizí muž například propojil s autem, které dítě vidělo stát na ulici. Informaci nechce nikdo brát na lehkou váhu, a tak je v okolí škol více policistů i strážníků, rodiče by zároveň měli poučit své děti o tom, jak se mají v takových případech chovat.

První zpráva o muži přišla z okolí První jazykové základní školy v Praze 4. Její ředitelka nechtěla nic podcenit, a tak napsala rodičům, aby poučili děti, jak se mají chovat. „Dostali oznámení, že někde blízko školy v sídlišti lákal nějaký muž dívku na bonbony a na svezení dodávkou,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka Jana Libichová.

Další informace o podezřelém chování muže přišly ze Základní školy Solidarita v Praze 10. Její ředitelka také napsala e-mail rodičům, aby si dali pozor. „Byl tady nějaký pán, který se ptal dětí, jestli nemají svačinu, bylo u toho docela dost dětí,“ popsala ředitelka Karin Marques.

Někdo z rodičů pak na sociálních sítích sdílel fotografii dodávky s čitelnou registrační značkou (na fotografii rozmazaná; pozn. red.) a text s varováním: „Prosím o pozornost. V okolí Pankráce se pohybuje netvor, který láká malé holčičky do auta na čokoládu. Dnes byl před naší školou a lákal jednu holčičku. Přijel bílou dodávkou značkou FIAT.“

„Děti by neměly chodit k cizím lidem, nebrat si od nich nic a nesedat s nimi do auta,“ doplnil Daněk. V tuto chvíli podle policistů není důvod k vážnějším obavám, když ale budou děti pravidla znát a budou se jimi řídit, rozhodně to podle něj nebude na škodu.

Tagy: