Řidičů posilněných alkoholem o Velikonocích přibývá. Kdy a kde je situace nejhorší?

Z hlediska alkoholu za volantem bývá rizikové především Velikonoční pondělí. (Ilustrační foto)

Alkohol za volantem o Velikonocích

Návštěvy blízkých, koledování i rodinné sešlosti – velikonoční veselí je často spjato s popíjením alkoholu. Dopravní expert a vedoucí BESIP Tomáš Neřold v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS rozebral, jak se alkohol v krvi podepisuje na jízdě. Nejúčinnější prevencí nehod způsobených alkoholem jsou podle něj policejní kontroly. Ty v tomto období zintenzivňují, řekl policejní mluvčí. Data Portálu nehod přitom ukazují, že nejvíce nehod s alkoholem připadá na dobu kolem třetí hodiny ranní. Smutný prim v tomto ohledu drží Plzeňský kraj.

Velikonoce jsou pro dopravu jedním z nejrušnějších období v roce. Letos o to více, že díky teplému počasí mohou o svátcích na silnice vyrazit i motorkáři nebo cyklisté. „Do toho navíc řada svátečních řidičů, takže ty dny jsou náročné,“ zmínil Neřold. Z hlediska alkoholu za volantem bývá rizikové především Velikonoční pondělí.

ČTĚTE TAKÉ: Studená motorka, asfalt i řidič. Expert varoval před jarními nástrahami na silnicích

Asi nejznámějším omezením, které nastává při řízení s alkoholem v krvi, je zhoršená reakční doba. Pokud ale řidiči vypili před jízdou větší množství, nezůstává jenom při tom. Může se přidat i tzv. tunelové vidění. „Ani si to neuvědomují, ale ze strany prakticky přestávají vnímat,“ vysvětlil Neřold.

Alkohol navíc uvolňuje, takže opilí řidiči ztrácí zábrany a mají mnohem větší tendenci na cestách riskovat a podceňovat hrozby, na které narazí.

Počet nehod roste

Počet havárií se o Velikonocích každý rok pohybuje okolo 720, ukázala data Portálu nehod. Rekord drží rok 2019. Tehdy jich bylo 1 022. Nejvíce nehodovým dnem je pátek. Co se týče denní doby, k nejvíce nehodám došlo odpoledne kolem 16. hodiny, avšak nejvyšší podíl nehod s alkoholem je kolem třetí hodiny ranní – přes 21 procent.

Podíl dopravních nehod o Velikonocích spojených s alkoholem narůstá. Nejvyšší je v Plzeňském kraji – 16,5 procenta. To znamená, že tam ze všech nehod o Velikonocích byla u 16,41 procenta nehod zjištěna přítomnost alkoholu. Plzeňsko pak podle Portálu nehod následuje kraj Karlovarský (13,01 procenta) a Jihočeský (11,32 procenta).

Na řidiče podle Neřolda nejvíce platí policejní kontroly. „Byl bych rád, aby policie byla na silnicích vidět co nejvíce,“ doplnil. Četnější kontroly slíbil ve vysílání CNN Prima NEWS tiskový mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Bezpečnostní akce podle něj započala už včera a bude pokračovat až do úterního rána. „Chceme být více vidět a působit preventivně,“ upřesnil.

Dopravní expert navíc upozornil, že nulová tolerance alkoholu platí i u cyklistů. „Víme ale, že realita je trochu jiná,“ namítl. Všem účastníkům provozu proto doporučuje, aby byli na silnicích při obcházení koledy mnohem více obezřetní. „Pokud jsem někde na rušnějším místě, tak se nenechat rozptýlit a dávat pozor,“ shrnul.

Tagy: