Podcast OFF RECORD: Ve válce s Ukrajinou ruskými spojenci nejsme, říká arménský premiér

Arménský premiér Nikol Pašinjan v rozhovoru pro CNN Prima NEWS s vedoucím zahraniční redakce Matyášem Zrnem.

Celý rozhovor s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem

Válku na Ukrajině tolik neřeší, sám má starosti kvůli dlouhodobému konfliktu se sousedním Ázerbájdžánem. Co arménský premiér Nikol Pašinjan na rivalský stát a jeho konání říká? Vyřeší se situace v Náhorním Karabachu? Jak obhajuje dlouholetou spolupráci mezi svojí Arménií a Ruskem? A jaký má vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem? Poslechněte si Pašinjanovy odpovědi v podcastu OFF RECORD z dílny CNN Prima NEWS, kterým provází Matyáš Zrno.

„Od loňského prosince Ázerbájdžán nezákonně blokuje Lačinský koridor. Říkáme nezákonně, protože podle třístranného prohlášení z 9. listopadu 2020 má koridor sloužit k propojení Arménů, kteří žijí v Náhorním Karabachu, s územím Arménské republiky. Podle tohoto prohlášení nemá Ázerbájdžán nad koridorem vykonávat žádnou kontrolu,“ řekl v podcastu Pašinjan k cestě, která spojuje Náhorní Karabach s Arménií.

Záborem podle něj Ázerbájdžán vyvolal humanitární krizi v oblasti. „Jednak proto, že lidé byli zbaveni práva na volný pohyb, a také proto, že není možné zajistit souvislé dodávky potravin a základních potřeb,“ dodal arménský premiér.

Kromě toho obvinil Ázerbájdžán, že měl na sporném území připravovat etnické čistky. „Hlavní otázka je, proč to Ázerbájdžán dělá. My se domníváme, že to nejsou ojedinělé akce, ale že jde o systematickou přípravu na etnické čistky v Náhorním Karabachu,“ dodal Pašinjan.

Ohledně Ruska řekl, že je jeho přístupem zklamán, neboť Arménie je součástí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, které de facto šéfuje Moskva. „Předtím se věřilo, že tato organizace je spolehlivým bezpečnostním mechanismem. Nicméně tato očekávání nenaplnila,“ komentoval to Pašinjan.

Co dalšího zaznělo v premiérovém vysílání podcastu Off Record? Pusťte si jej zde.

Tagy: