Velvyslanec: Kundera si přál být pohřben v Česku. Přednášel nám ve vinárně, vzpomínal Bočan

Věra Kunderová za svého manžela v roce 1995 převzala od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Politici reagují na úmrtí Milana Kundery

Nejen literární svět zasáhla zpráva o úmrtí jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů Milana Kundery, který v úterý zemřel v Paříži ve věku 94 let. V prostorech českého velvyslanectví ve francouzské metropoli bude umístěna kondolenční kniha, uvažuje se také o výstavě literátových kreseb. Ve vysílání Radiožurnálu to uvedl velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann. Sdělil také, že podle své manželky Věry Kunderové si známý autor přál být pohřben ve svém rodišti Brně. Na pedagogické působení Kundery na FAMU si ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomněl také scénárista Hynek Bočan.

Na českém velvyslanectví v Paříži bude od pátku 14. 7. do úterý 18. 7. k dispozici kondolenční kniha, do níž mohou lidé uvést vzkaz zemřelému spisovateli. Informaci sdělil ve vysílání Českého rozhlasu diplomat a velvyslanec Fleischmann. Podle něj přichází také v úvahu výstava Kunderových kreseb, které byly nedávno představeny v Českém centru ve francouzském hlavním městě.

ČTĚTE TAKÉ: Český spisovatel, který zdobil svět. Jak na úmrtí Milana Kundery reagují politici?

Podobná akce je ale podmíněna souhlasem manželky zesnulého Věry Kunderové, připomněl velvyslanec. Pro Radiožurnál také uvedl, že podle Kunderové si její manžel přál být pohřben v Brně, kde se narodil. Bilanční výstava autorova života je k vidění v Českém centru v Paříži, sdělil jeho ředitel Jiří Hnilica a současně upozornil, že ve sbírkách centra je mimo jiné i literátovo dílo v celém rozsahu.

Literární teoretička Lenka Jungmannová z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd uvedla, že Milan Kundera je mimořádně významný autor jak v kontextu české literatury, tak především v kontextu literatury světové. „Podobných spisovatelů nemáme v naší literatuře mnoho. Jen málo spisovatelům se podařilo prorazit do ranku světové literatury. Milan Kundera je jeden z nich,“ řekla.

„Pochopitelně má nějaký mediální ohlas, ale stačí, když vezmeme v potaz, do kolika jazyků se jeho dílo přeložilo. Nebo třeba četnost vydání i náklady, které ani neznáme, ale zároveň víme, že existují,“ připomíná vědkyně.

Jedinečné přednášky ve vinárně

Ve vysílání CNN Prima NEWS se k úmrtí světoznámého spisovatel vyjádřil také významný scénárista a režisér Hynek Bočan, který studoval na FAMU v době, kdy zde Kundera vyučoval. „Přednášel nám dějiny světové literatury. V tu dobu mu bylo necelých 30 let, nám bylo něco přes dvacet, takže jsme byli generačně strašně blízko,“ vzpomínal Bočan na dobu studií.

Tehdy byli v ročníku jen tři. „Kundera přišel do třídy a říkal: ‚Kluci vy jste jen tři, to mám přednášet tady v posluchárně? To je nesmysl, půjdeme naproti do vinárny.‘ Takže ty přednášky se konaly v útulné a ojedinělé atmosféře a byly výborně připravené,“ líčil Bočan. Zdůraznil také, že pro něj i pro jeho spolužáky byla tato součást výuky skutečně důležitá.

„Pro první film jsem si vybral jednu povídku ze Směšných lásek. Tehdy jsme za ním zašli s Pavlem Juráčkem, abychom se ho zeptali, zda mu to nevadí. Souhlasil a zdůraznil, že s celým natáčením nechce mít nic společného v tom smyslu, že nám dal naprosto volnou ruku. Bylo to velkorysé gesto, jelikož není zvykem, že spisovatel něco takového udělá,“ vybavil si na své začátku u filmu spojené právě s Kunderou.

Tagy: