„Podmínky ve vězení jsou tvrdé, ale tak to má být.“ Jak Rusové vnímají smrt Navalného?

Pietní místo za Alexeje Navalného v Prištině

Většinová ruská společnost podle průzkumů Alexeji Navalnému vězení přála. Smrt posledního autentického politika, který mohl být pro Kreml nebezpečný, ale celou zemi překvapila. Vdova po mrtvém předákovi opozice Julije Navalná bude nicméně stěží novou nadějí pro změny. V Rusku ji totiž jako političku nikdo nezná a objektivně na ni nikdo ani nečeká. Papírově se tak může stát ruskou verzí běloruské lídryně opozice v exilu Svjatlany Cichanouské.

Uprostřed malého náměstíčka v podmoskevském Podolsku stojí kámen. Trpěný pomník politickým represím. Posledních několik dní se na jeho soklu objevují květiny. Rudé a bílé karafiáty. Jeden puget je ovázán mašlemi v barvách ruské trikolory. Svíčka usazená někým do sněhu už dávno pohasla. V ruské metropoli vzdálené odsud zhruba 40 kilometrů by policisté kámen obklíčili a cíleně zatýkali. Zde je ticho. Z dálky náměstíčko kontroluje jen voják namalovaný na zdi dobrovolnického centra.

Na Alexeje Navalného, který našel smrt v trestaneckém táboře za polárním kruhem, nezapomínají ani v menších ruských městech. A to je zajímavé zjištění v kontextu atmosféry temna, která v Rusku panuje.

ČTĚTE TAKÉ: Putin rozjede vražedné běsnění i ve světě, tvrdí finančník. Na seznamu smrti je prý 12 jmen

Smrt předáka ruské opozice, posledního autentického politika, který chtěl a mohl být nebezpečný Kremlu, překvapila celé Rusko. Alespoň v celé jeho geografické šíři. Šokem bylo pro menší část ruské společnosti.

Navalnyj nebyl všeobecně populární. Takový dojem zřejmě vznikl na západ od ruských hranic. Propagandistická média, až na výjimky, se o něm nesměla zmiňovat. Na obrazovkách ruských televizí, nejsilnějšího nástroje, kterým Kreml působí na společnost, se neobjevoval.

Pokud bychom měřili Navalného popularitu volbami, což je v Rusku velmi nespolehlivý ukazatel, tak oficiálně v Moskvě jeho popularita dosahovala bezmála 30 procent a mohl se měřit s vládou podporovaným starostou Sergejem Sobjaninem. To však bylo víc jak dekádu zpět. V roce 2013 poprvé a naposledy Kreml umožnil Navalnému účastnit se volebního procesu.

Když se před rokem ruská nezávislá sociologická agentura Levada Centr ptala Rusů, jak se staví k tehdy už vězněnému Navalnému, převážná většina respondentů prohlásila, že schvaluje jeho aktivity. Pouze devět procent Rusů mu ale vyjádřilo podporu. A ve věkové skupině 18 až 24 let, na kterou do jisté míry Navalnyj cílil, se těšil podpoře 14 procent.

Většina Rusů Navalnému vězení přála

Vypovídající je ještě jedno zjištění agentury Levada Centr. Devětapadesát procent Rusů si loni myslelo, že soud udělal správně, že Navalného ihned po jeho návratu z Německa, kde se léčil z otravy nervovým jedem novičok, poslal do vězení. Méně než čtvrtina si myslela, že šlo o nespravedlivé rozhodnutí.

Takřka identická procenta, ve prospěch vládní moci, se objevila u odpovědí na otázku, jestli Navalnyj sedí, protože byl politickým protivníkem Kremlu, nebo jen „porušil zákon a musí nést zodpovědnost za své činy“.

„A co myslíš, proč Navalnyj zemřel ve vězení?“ zeptala se mě má známá, šedesátiletá dáma, která sice Putina ráda nemá, ale o předáku ruské opozice neměla valného mínění. Když jsem jí sdělil, že si myslím, že ho o život připravily nejspíš podmínky, ve kterých se za mřížemi nacházel, souhlasně kývla. „V ruském vězení jsou tvrdé podmínky, ale tak to má být,“ dodala. V jejím hlasu nebyla slyšet žádná solidarita.

Julija Navalná, vdova po politikovi, obvinila z manželovy smrti přímo ruského vůdce Vladimira Putina a oznámila, že bude pokračovat v činnosti svého muže. A současně vyzvala své příznivce, aby bojovali s Putinem s větší zuřivostí než kdy jindy a stáli při jejím boku.

Papírově se Julija Navalná může stát ruskou verzí Svjatlany Cichanouské, lídryně běloruské opozice v exilu a manželky Lukašenkem uvězněného prezidentského kandidáta Sjarheje Cichanouského.

V minulých dnech se Navalná setkala s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem, jeho evropským protějškem Josepem Borrellem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Dá se tedy říct, že západní politici jí projevují náklonnost. A Rusové?

Antisystémová opozice už v Rusku neexistuje

Navalnou v Rusku objektivně nikdo nečeká. Nikdo ji v zemi nezná jako političku. Když už, tak jako věrnou manželku z dojemných fotografií.

Projev Julije Navalné:

Ale to není ten podstatný problém. Jím je to, že organizovaná antisystémová opozice v Rusku už neexistuje. Navalného organizace byla Kremlem rozprášena a navíc byla režimem oficiálně označena za extrémistickou. Za pouhé „členství“ v extrémistické organizaci navíc hrozí až 6 let vězení. Je otázkou, kolik lidí by bylo ochotno ve prospěch Navalné riskovat svou svobodu.

Ruská majorita navíc nečeká na „liberálního spasitele“, i když má Navalná aureolu vdovy umučeného předáka opozice. Ruské většinové společnosti zatím stále vyhovuje Putinův režim. Západ, demokracie, svoboda – tato slova u nich vyvolávají díky propagandistické masírce spíš kopřivku.

Pokud by se Navalná do Ruska vrátila, čelila by zcela jistě politickému pronásledování. Není vyloučeno, že by se opakovala identická situace jako s Alexejem v lednu 2021 – hned po překročení ruské hranice by byla zatčena a posazena do vězení. Záminka by se našla…

Atmosféra v Rusku nepovolené opozici nepřeje. Od vypuknutí války Kreml systematicky umlčuje všechny své kritiky: nezávislá média, politiky i občanské organizace. Pravidelně každý pátek se rozšiřuje stigmatizující seznam takzvaných zahraničních agentů. Do nepřízně se dostávají i dříve konformní umělci.

Putin s Navalnou jednat nebude

Pokud by se Navalná pokoušela vtěsnat mezi pomalu utahované čelisti svěráku, po čase by ji rozdrtily jako jejího manžela. Čas sentimentů a imitace férovosti je v Rusku dávno pryč.

Jestliže se Navalná bude pokoušet ovlivňovat dění v Rusku ze zahraničního exilu, což její manžel před třemi lety odmítl a Kreml ho za to utrýznil k smrti, může zopakovat osud paní Cichanouské. Bude respektovaná na Západě, sotva ji ale Rusové, kteří zůstali v zemi Vladimira Putina, budou ochotni naslouchat.

Dá se také předpokládat, že Kreml v Navalné neuvidí takovou hrozbu jako v jejím manželovi a bude ji uvnitř země ostentativně ignorovat. Stěží si lze představit, že by Putin s Navalného vdovou o něčem vyjednával. Je ale zcela pravděpodobné, že v exilu bude čelit kremelským trollům, nenávistným kampaním sponzorovaných Kremlem a různým operacím tajných služeb.

Tagy:
Vladimir Putin smrt manželé věznice Rusko Svjatlana Cichanouská Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj Julija Borisovna Navalná