Stanjurovi chybí miliardy do rozpočtu. I přes sliby chce zachovat nevýnosnou windfall tax

Daň z neočekávaných zisků bude zřejmě platit i pro příští rok. Naznačil to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který nenavrhne vládě konec tzv. windfall tax. Analýza ministerstva financí totiž hovoří o tom, že je potřeba vybrat dalších 35 miliard korun. Resort ale pro redakci CNN Prima NEWS uvedl, že stačí vybrat pouze 17 miliard korun. K prodloužení platnosti daně tak zřejmě dojde jen kvůli dosažení lepších čísel během plnění státního rozpočtu.

Daň z neočekávaných zisků by měla pokračovat i v příštím roce. A to i přesto, že její konec letos avizoval ministr financí Zbyněk Stanjura. Podle šéfa státní kasy je totiž nutné držet daň tak dlouho, dokud se příjmy nevyrovnají nákladům vlády za pomoc domácnostem a firmám kvůli vysokým cenám energií. Výběr daně tak nyní poputuje do schodkových rozpočtů a ne na dřívější účel.

K TÉMATU: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Letos se předpokládalo, že se vybere 17 miliard korun, které pokryjí veškerou ztrátu. „V loňském roce byly výdaje státu spojené s energiemi vyšší o 18 miliard korun než příjem státu z windfall tax a odvodů z mimořádných příjmů výrobců elektřiny. Potvrdí-li se odhad MF, že letos stát vybere z této daně 17 miliard korun, pak příjmy státu v této oblasti souhrnně v letech 2023 a 2024 pokryjí mimořádné výdaje státu za pomoc s cenami energií a obě položky tak budou ve výsledku rozpočtově neutrální,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva.

To ale nyní neplatí. Podle nové analýzy z ministerstva financí se má nově vybrat celkem 35 miliard korun. Resort se totiž má opírat o novou metodiku, do které nejsou započítány rekordní dividendy z polostátní skupiny ČEZ.

Nad touto úpravou se podivuje například exministr financí Miroslav Kalousek. „Mimořádná dividenda se jmenuje mimořádná proto, že vlastně mimořádná není. Jo, to dává smysl. Ještě v březnu jste počítali mimořádné výdaje 80 až 85 miliard. Teď je to 130? Změnou metodiky lze změnit každý výsledek,“ uvedl Kalousek.

Svůj názor na pokračování daně neskrývá ani minoritní akcionář ČEZ a energetický expert Michal Šnobr. „Takže Národní rozpočtová rado, dividenda 145 korun za akcii vyplacená v srpnu 2023 a jejíž příjemcem je rozpočet 2023, je na vyhození? Kdy ty miliardy budete lít do Vltavy? To je tak blbý až se musí člověk smát. Už jen dodat, že mezinárodní metodika je více než zákony a nařizuje šikanovat menšinové akcionáře formou vykrádání akciovek se státní účastí prostřednictvím daní,“ uvedl Šnobr.

Podobně kritický je i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj by se měla daň ukončit už letos, protože dividendy jsou mimořádným příjmem státu. Navíc by stačilo do výpočtu započíst dividendu z roku 2022.

„S částí mimořádně vysoké dividendy ČEZ za rok 2022 do mimořádných příjmů je příslušná bilance státu vyrovnána již letos, aniž by ovšem vůbec takové vyrovnání bylo mezinárodní metodikou – na niž se jindy ministerstvo financí odvolává, v rozporu se svým dřívějším postojem – nutně předpokládáno a žádáno,“ uvedl Kovanda.

Ekonomové se na zrušení daně shodují

Odborníci se už delší dobu netají tím, že by daň z neočekávaných zisků měla skončit. Podle premiérova poradce Štěpána Křečka je diskuze o zrušení windfall tax potřebná. „Jeden názorový proud říká, že windfall tax vznikla kvůli úhradám v souvislosti s podporou lidí a firem v dobách vysokých cen energií. To už letos neplatí. Druhý názor je, že stát peníze vybere kvůli dřívějším vysokým výdajům,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusnok o sestavování rozpočtu: Hitparáda nátlakových akcí. Školství vnímá jako přebujelé

Hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka tvrdí, že od začátku byla windfall tax špatným nápadem. Dotčené společnosti – ČEZ, EPH Daniela Křetínského, Sev.en Pavla Tykače, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Moneta, Raiffeisenbank a Unipetrol – se totiž na zdanění dobře připravily. „Daň měla dávno skončit, protože žádné mimořádné výdaje se neplatí,“ řekl Peterka pro CNN Prima NEWS.

Tagy: