Podvod s respirátory v Rakousku: Vyrábějí se v Číně, ale nesou označení Made in Austria

Domovní prohlídky, výslechy a obvinění provázejí v Rakousku skandál kolem respirátorů firmy Hygiene Austria. Ty sice nesou označení „Made in Austria“, tedy vyrobeno v Rakousku, ale z velké části pocházejí z Číny. Obchodní řetězce jako Spar, Hofer nebo Rewe je odstranily z prodejen.

Vyšetřovatelé Úřadu pro ekonomiku a korupci zadrželi a vyslechli na 50 lidí nejen kvůli podvodům s respirátory, ale také kvůli podezření na nelegální zaměstnávání cizinců. Celý případ se podařilo zdokumentovat až po více než dvou měsících, neboť první respirátory „Made in Austria“ z Číny dorazily do Rakouska již před koncem loňského roku.

„Respirátory se nakoupily v Číně, ale jako dodací adresa byla uvedená Ukrajina. Nakonec skončilo asi 20 milionů respirátorů ve sklepě a v hale firmy Palmers ve Wiener Neudorfu,“ popsal deníku Österreich člověk obeznámený s případem.

Zástupci Palmers, současného spolumajitele Hygiene Austria, mezitím přiznali, že „využívali čínské výrobce k uspokojení veliké poptávky po respirátorech FFP2“.

A jak vše probíhalo? Zástupci dvou zaměstnaneckých agentur a jedné bezpečnostní firmy pracovali ve směnném provozu v halách ve městečku vzdáleném 15 kilometrů od centra Vídně. „Zboží z Číny se ve sklepě a v jedné vedlejší hale přebalovalo a měnily se etikety. Pracovalo na tom kolem 150 lidi, spíše nepřihlášených, a byly placeni načerno,“ citoval deník Österreich jednoho ze svědků. Vedoucí jedné ze zaměstnaneckých agentur se odmítl vyjádřit.

To však udělal anonymně jeden z nájemných dělníků pro nezávislý rakouský zpravodajský magazín ZackZack.at. „Pokud bych měl být čestný, přiznám, že bych raději používal respirátory z Číny než ty skutečně vyrobené v Rakousku. Ty vznikaly v hrozných hygienických podmínkách,“ nastínil najatý pracovník.

Chválil je i kancléř Kurz

Přitom má jít o stejné výrobky společnosti Hygiene Austria, které ještě na začátku letošního roku rakouský kancléř Sebastian Kurz vyzdvihoval a dával za vzor. Dokonce existují snímky ze dne, kdy Kurz s tehdejší ministryní práce Christine Aschenbacherovou navštívil výrobní haly ve Wiener Neudorfu. Jenže ty neměly nic společného s těmi, kde se nakonec „pracovalo“. Ano, měl to být plán, jak dodat Rakušanům čisté, vysoce kvalitní respirátory vlastní výroby. Jenže…

„… u nás bylo všechno špinavé od oleje. Ale při těch penězích bylo všem jedno, jestli ty stroje zůstanou čisté. Nebyla k tomu motivace a šéfové se o to nezajímali,“ doplnil načerno placený zaměstnanec. Mělo jít o použité levné stroje z Číny, které se dají v tamním internetovém obchodě koupit za 12 tisíc eur, zhruba 320 tisíc korun.

Skandál kolem rakouských respirátorů z Číny dokresluje skutečnost, že tyto masky neprošly testem. Deník Kronen Zeitung získal protokol o zkoušce, podle níž respirátor FFP2 nesplňuje předepsanou hodnotu parametru dechového odporu, protože uniklo příliš mnoho vydechovaného vzduchu. Místo povolené hranice 300 paskalů byl výsledek 324,6. „Tyto respirátory jsme necertifikovali,“ uvedl zástupce patentového úřadu. Číslo 2 233 navíc podle něj označuje, že certifikát pochází z Maďarska.

Společnost Hygiene Austria nabízela ještě v pátek na svých internetových stránkách respirátor FFP2 s označením CE za 2,09 eur (zhruba 55 korun) a zřetelnou informací „Made in Austria“. To by mohlo mít podle Kronen Zeitung právní dopady. Na rozdíl od přesvědčení mnoha spotřebitelů není tento pojem právně jasně definovaný a není spojený s žádnou kontrolou kvality. Zákon proti nekalé soutěži však přinejmenším stanoví, že o původu zboží nelze poskytnout žádné zavádějící informace. A ani podle rozsudku Nejvyššího soudu nestačí takzvané „minimální ošetření“ k používání „Made in Austria“.

Tagy: