Podzemí karlovarského Vřídla: Dechberoucí podívaná, která ale není pro každého

Prohlídková trasa vede podzemím...

Kdokoli, kdo navštíví Karlovy Vary, dříve nebo později zamíří k jeho nejslavnějšímu pramenu – Vřídlu. Zdaleka ne každý ale ví, že se může v rámci prohlídkové trasy podívat i do jeho podzemí. Právě tam vznikají tradiční lázeňské suvenýry, třeba kamenné růže. Zdejší prostředí ale není pro každého.

Podzemí Vřídla najdete v přízemí původní litinové kolonády. Tehdy měla ale podzemní chodba úplně jinou funkci. „Sloužila jako část technického zázemí kolonády a díky ní mohla odtékat vřídelní voda z kolonády do koryta řeky,“ vypráví Kateřina Řádová, vedoucí průvodců Podzemí vřídelní kolonády.

Vznik tradičních suvenýrů

Tento účel ale prostor přestal po čase plnit, a tak se podzemí zpřístupnilo turistům. Prohlídková trasa je otevřená od roku 2008 a od té doby se těší velké oblibě. „Jsou zde výrobny tradičních suvenýrů, mezi něž patří kamenné růže nebo vázy,“ vyjmenovává Kateřina Řádová.

Jestli jste přemýšleli, jak taková kamenná růže vzniká, odpověď na tuto otázku dostanete  při prohlídce ve Vřídelním podzemí. „Pokameňování probíhá tak, že se předměty sprchují vřídelní vodou. Proces trvá podle toho, jaký předmět chceme pokamenit. Klasické předměty, což jsou vázičky a amfory, se týden sprchují vřídelní vodou a potom týden schnou,“ říká vedoucí průvodců.

ČTĚTE TAKÉ: Za poklady do telčského podzemí. Původní sklepy se změnily v unikátní síť chodeb

V pořadu Prima Česko můžete vidět, jak taková růže v průběhu pokameňování vypadá. Sprchovat se jde jako bílá papírová růže, už za pár dní ji ale pokryje hnědý povlak, který časem sílí. V podzemí ovšem uvidíte, že pokamenit se dá prakticky všechno. Například i boty.

Zajímavá podívaná – ale ne pro každého

Sáhnout si tu ale můžete i na různé usazeniny z vřídelní vody, která prosakuje zdí. Ta největší usazenina se jmenuje Kapucín. Na něj si sice sáhnout nelze, hned naproti je ale část zdi, kde to možné je. „Jsou tam krásné krápníčky. Nemáme to tady jako v krasových jeskyních, že by se člověk nemohl ani dotknout. Protože nám se usazeniny utváří rychleji,“ vypráví Řádová.

Kdo by čekal, že se v podzemí Vřídla ochladí, je na omylu. Teploty jsou mnohdy vyšší než venku. „Na začátku exkurzní trasy, když se sejde po schodech do podzemí Vřídla, máme regulační vrt, kterým upouštíme tlak pod vřídlovcovou deskou. A to potrubí je docela dost horké, takže nám tu místnost vytopí. Tam je trošku vyšší teplota, určitě přes 30 stupňů,“ upozorňuje vedoucí průvodců karlovarským podzemím.

Exkurze proto není vhodná pro lidi, kteří mají problém se srdcem nebo vysokým tlakem. Ochladit se turisté mohou na chvíli venku. Část prohlídkové trasy totiž vede i po břehu řeky Teplé. „Jsou tam vidět divoké vývěry, usazeniny z vřídelní vody a je to zajímavý netradiční pohled,“ zve všechny Kateřina Řádová.

Ten ale můžete vidět jen od května do října. V ostatních měsících je totiž podzemí pro veřejnost zavřené.

Tagy:
růže průvodce Karlovy Vary Česko chodba termální pramen Řád menších bratří kapucínů