S Jeanem-Paulem Belmondem se loučili nejbližší. Přišli i Alain Delon a Pierre Richard

Rakev slavného herce do kostela Saint-Germain-des-Prés vnesla čtveřice můžu v černých oblecích za bouřlivého potlesku přihlížejících.

Rodina a nejbližší přátele dávali v pátek poslední sbohem slavnému francouzskému herci Jeanu-Paulu Belmondovi. V kostele zazněla hudba z filmu Profesionál, jak si sám přál. Na konci hodinového pohřbu bylo jeho tělo převezeno ke kremaci.

Rakev slavného herce do kostela Saint-Germain-des-Prés vnesla čtveřice můžu v černých oblecích za bouřlivého potlesku přihlížejících. I přes to, že se pátečního smutečního obřadu zúčastnil jen úzký kruh pozvaných, na ulici se shromáždily stovky lidí a přinesly velké množství květin.

„Francouzi by si neodpustili, kdyby se naposledy nerozloučili svým oblíbeným hercem,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá. Lidé potleskem uvítali také Alaina Delona, kterého na pohřeb dlouholetého hereckého kolegy doprovodil syn Anthony Delon. Delon si na žádost fotografů na několik okamžiků sundal protikoronavirovou roušku a vítal se s novináři i veřejností.

„Jsem velmi smutný z toho, co se stalo. Ale mám velkou radost, jak se zachoval svět a Francouzi. Vidíte, jsou tu všichni. Je to úžasné,“ řekl stanici BFM TV před kostelem další z francouzských herců Pierre Richard.

O Belmondovi je známo, že si svůj pohřeb naplánoval dopředu. Chtěl, aby nebyl smutný a obsahoval nutnou dávkou humoru. „Hercův právník již dříve prozradil jejich dávnou rozmluvu a přímo řekl: Mám nápad, moji rakev vezme vrtulník a bude z ní čouhat moje ruka. Bude mávat a loučit se. Vždy se při té představě velmi hlasitě rozesmál. Vypovídá to o tom, jak úžasný člověk to byl,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Daniela Révai.

Macron: Belmondo byl ztělesněním Francie

Rodina, politici i množství občanů se s oblíbenou hvězdou stříbrného plátna loučili ve čtvrtek v pařížské Invalidovně během slavnostního pietního aktu. „Belmondo byl osobnost, která se prolínala v různých časech i prostorech. Spolupracoval s hlavními tvářemi filmové i divadelní tvorby. Řadí se mezi velikány francouzské filmové tvorby. Také byl vynikajícím kaskadérem, který se nebál riskovat svůj život a skákat jako zvíře. Je tu s námi pořád,“ zněla slova prezidenta Emmanuela Macrona.

Po skončení čtvrtečního ceremoniálu mohli zájemci přijít k vystavené rakvi, aby dali herci své poslední sbohem. O tuto možnost stály tisíce lidí, kteří neváhali čekat až tři hodiny. Stovky metrů dlouhá fronta se před Invalidovnou vinula ještě o půlnoci.

Tagy: