Pokračují krvavé lázně v Bachmutu. USA předpověděly termín ukrajinského protiútoku

Rusko pokračuje v bombardování ukrajinských civilních oblastí. Nejkrvavější bitvy zuří v Bachmutu a Marjince. Ukrajinská protiofenziva by mohla začít v květnu, píše deník The New York Times s odvoláním na nejmenované americké představitele.

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 13 leteckých útoků, tři raketové údery a více než 49 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

ČTĚTE TAKÉ: Chlouba, které ale velitelé nevěří. Nasazením supertanku Rusové velmi riskují, zní ze Západu

Ruská armáda nadále zaměřuje své hlavní úsilí útočných akcí ve směru Bachmut, Marjinka a Avdijivka. Ukrajinci za uplynulý den v těchto směrech odrazili více než 39 nepřátelských útoků. „Nejzuřivější bitvy pokračují o Bachmut a Marjinku,“ uvedl Kyjev. Ukrajinci však podle něj v doněckém Bachmutu stále odolávají.

Ukrajinská protiofenziva by mohla začít v květnu, píše deník The New York Times s odvoláním na nejmenované americké představitele. Podle nich jde o velké riziko. Rozhodující bude zřejmě míra vojenské pomoci, kterou Západ Ukrajině poskytne. Na druhou stranu by bez rozhodného vítězství mohla západní podpora Ukrajině slábnout a Kyjev by se mohl dostat pod rostoucí tlak, aby zahájil jednání o ukončení nebo zmrazení konfliktu, míní list.

Čína nemá zájem o mír na Ukrajině, prohlásil v rozhovoru pro Politico český prezident. Lavrov se kvůli tomuto výroku do české hlavy státu opřel. Pavlovo chování prý neodpovídá činnosti normálního politického představitele, informovala ruská agentura TASS. Podle šéfa české diplomacie je Lavrov klaun. „Mnoho výroků ruských představitelů z posledních let byly buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Nemá smysl tedy komentovat slova ruského ministra zahraničí,“ reagoval Petr Pavel.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Petr Pavel Politico Rusko Čína Sergej Viktorovič Lavrov válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války UNIAN