Pokus o nejdokonalejší bublinu. Striktní olympiáda bude spoléhat i na poplašné teploměry

Téma COVID-19 bude olympijské hry v Pekingu chtě nechtě pronásledovat od začátku do samotného konce.

Negativní test jako vstupenka na olympiádu

Každého olympionika čekají velké nervy do poslední chvíle. Samozřejmě i z toho, jaký výkon odevzdá. Ale v kontextu olympiády v Pekingu hlavně kvůli tomu, aby neodevzdal pozitivní test na koronavirus. V dějišti akce pod pěti kruhy se už dlouhou dobu dělá vše pro to, aby takových případů bylo co nejméně. Nahlédněte do toho, jak má aspoň podle očekávání nejdokonalejší covidová bublina fungovat.

„Je to extrémně stresující. Vlastně nevím, jestli jsem až do posledních měsíců někdy poznala opravdovou úzkost,“ prozradila pro CNN americká lyžařka Hannah Soarová. Usilování o to, aby se olympionici nenakazili, je psychicky ohromně náročné. Nikdo nechce přijít o sportovní sen kvůli tomu, že mu vyjde pozitivní test na koronavirus, ačkoliv třeba nepociťuje žádné příznaky. A pokud by dotyčného trápila obyčejná chřipka, rozhodně by to nebyla překážka pro to, aby zahodil čtyřleté snažení. Jenže COVID-19 vystaví stopku, ať už se dostaví v jakékoliv podobě.

Peking se prakticky poslední dva roky odstřihl od zbytku světa. V opatřeních postupně přidával na síle, snažil se co nejvíce minimalizovat výskyt viru SARS-CoV-2. Aby právě v těchto dnech – kdy do hlavního čínského města přilétají tisíce sportovců, novinářů a členů podpůrných týmů – vypadal jako bezpečná destinace, ve které je riziko nákazy víceméně nulové.

Striktní strategie udržela infekce a úmrtí na velmi nízké úrovni, ale také způsobila bolestivé uzamčení milionům obyčejných lidí, kteří se stali obětí covidově „dokonalých“ her. Navrch se nakonec ani nemohou na sportovní svátek podívat – čínské úřady vzkázaly, že vstupenky budou k dispozici pouze „vybraným skupinám“.

Tři clustery a speciální pruhy pro olympijské autobusy

Bublina – jakýsi údajně nepropustný svět – na olympiádě je pravděpodobně nejambicióznější svého druhu. Basketbalová NBA se pokusila o něco podobného v létě 2020, ​​když vytvořila karanténní zónu uvnitř Disney Worldu v Orlandu na Floridě. Ta byla navržena tak, aby udržela hráče a zaměstnance v bezpečí pro play-off. Ale to, o co si Peking přichystal – a už i praktikuje – je na úplně jiné úrovni.

Co všechno uzavřená smyčka obnáší? Účastníci z různých řad budou po celou dobu pobytu soutěžit, pracovat, jíst a spát, aniž by navázali jakýkoliv kontakt se širší čínskou populací. Ostatně obyvatelé dostali důrazné doporučení, aby v případě dopravních nehod olympijských vozů nijak nepomáhali, nechali veškerou asistenci na policii, hasičích či policii. Do bubliny spadá více než 70 hotelů, přičemž ty v pekingském centru jsou oplocené a přísně střežené policií. Uzamčený olympijský svět má dokonce svůj vlastní dopravní systém se čtyřmi tisíci vozidly určenými k transportu účastníků z místa na místo.

Je dlužno podotknout, že nejde o jednu ucelenou bublinu, je rozdělena na tři samostatné „clustery“. Tím prvním je logicky centrum Pekingu, kde se hrají například hokejové zápasy, koná se tam rovněž zahajovací i závěrečný ceremoniál. Druhý tvoří přilehlý okres Jen-čching, kde třeba bude na lyžích bojovat o medaili Ester Ledecká. Třetím je město Čang-ťia-kchou hostící například freestyle disciplíny nebo třeba u Ledecké oblíbený paralelní obří slalom na snowboardu.

Zmíněné tři zóny jsou propojeny vysokorychlostními tratěmi pro vlak i dálnicemi. Kvůli zachování co největší separace od zbytku světa jsou dokonce. Vlakové vozy rozděleny a autobusy sloužící v uzavřené smyčce mají speciálně vyznačené jízdní pruhy. Řidiči, jež nejsou součástí olympijských her a přejedou do těchto speciálních pruhů, budou pokutováni.

Aplikace na monitorování teploty

Už jen dostat se dovnitř bubliny s drakonickými opatřeními není automatickou věcí. Každý, kdo do ní chce vstoupit, musí být plně očkován, případně musí po příletu do Pekingu čelit 21denní karanténě, aby se mohl zúčastnit. Cesta začíná už 14 dní před odletem. Olympionici a všichni další cestující jsou povinni omezit interakce s ostatními, aby se vyhnuli riziku nákazy. Musí také používat aplikaci k monitorování tělesné teploty a každý den odpovídat na otázky týkající se jejich zdravotního stavu. Údajně je tato aplikace náchylná k úniku dat, proto některé výpravy nařídily svým sportovcům nechat osobní mobily doma a vybavily je zařízeními určenými jen pro olympiádu.

Těsně před nasednutím do letadla musí cestující absolvovat dva PCR testy. Vzhledem k tomu, že v Pekingu má aktuálně povolení přistávat jen pár běžných mezinárodních spojů, většina výprav využije – či už využila – speciální charterové lety. Po příjezdu je přivítají pracovníci v ochranných oblecích a podstoupí další test, než budou dopraveni do hotelu.

Testování pak bude pokračovat každý další den, který účastníci stráví v dějišti. V případě pozitivního výsledku bude sportovec či kdokoliv jiný odstraněn z bubliny. „Pacienti“ s příznaky budou odesláni k ošetření do určené nemocnice, zatímco asymptomatické případy zamíří do izolačního zařízení. Nebude jim dovoleno vrátit se do bubliny, dokud nezmizí všechny příznaky a dvakrát za sebou jim nepřijde zpráva „výsledek byl negativní“. To v překladu znamená, že takřka dozajista svoji soutěž zmeškají.

Hladkému a „covid free“ průběhu mají napomoct inovativní technologie. Například na stadionu pro lední hokej budou zaměstnanci po celý den nosit speciální teploměry v podpaží, které spustí poplach, pokud něčí teplota překročí 37,3 stupně Celsia. Uvnitř kantýny v hlavním mediálním centru připravují pokrmy roboti za skleněnými bariérami. Hotová jídla jsou pak spouštěna ze stropu pomoc automatických robotických ramen.

V pátek 4. února začnou zimní olympijské hry, které budou zcela jiné než všech 23 předchozích. Bude důmyslná bublina fungovat? Určitě do velké míry sportovce ochrání, ovšem je více než pravděpodobné, že covid několik mnohaletých snažení zmaří.

„Během letních olympijských her v Tokiu mělo pozitivní test 41 sportovců. Dvě desítky lidí musely ze soutěží odstoupit. S omikronem a ještě tvrdšími opatřeními je prakticky jisté, že někteří olympionici přijdou o šanci se ve svých soutěžích představit,“ podotýká Selina Wangová, reportérka CNN.

Tagy: