Po nájezdu Čechů nám zbydou jen prázdné regály, bědují Poláci. Vyzývají k omezení nákupů

Poláci vyzývají Čechy k omezení nákupů

Poláci vyzývají Čechy k omezení nákupů

Češi, nenakupujte po kartónech, ať na nás taky něco zbyde. Takový vzkaz teď posílají obyvatelé polského pohraničí tisícovkám Čechů, kteří každý den už od brzkého rána míří do tamních supermarketů za levnými nákupy. Na Poláky, kteří se odpoledne vracejí z práce, často zbývají jen prázdné regály a mrazáky.

V supermarketu v polském Porajowě jen pár stovek metrů za hranicemi jsou některé chladicí boxy zcela prázdné, některé druhy masa chybí, stejně jako většina značek másla. Potraviny odsud míří v naprosté většině za hranice do Česka. Na parkovišti před obchodem v jednu chvíli stojí pouze auta s českou espézetkou, polštinu uvnitř uslyšíte jen od zaměstnanců obchodu.

Starší Polák si přijíždí koupit chleba, housky a pár základních potravin. Říká, že má štěstí, že je v důchodu. „Od rána je parkoviště plné českých aut. Lidé, kteří jezdí z práce odpoledne, v pět, v šest mají často smůlu, regály jsou probrané, zboží je málo, všechno skoupí Češi. Já tomu rozumím, proč by tady nenakupovali, když je tady levněji. Naštěstí uvnitř instalovali samoobslužné pokladny, které Češi málo využívají, asi některým věcem v polštině nerozumějí. Díky tomu těch pár věcí, co potřebuji, nakoupím rychle. Fronty ke kasám stojí kolikrát přes celý krám a není tam k hnutí,“ popisuje obyvatel nedaleké vesnice.

Mladší muž u dalšího supermarketu už dává svou nespokojenost najevo víc, sem tam použije i sprosté slovo. „Je to hrozný problém. Já tady kousek bydlím, a když chci něco nakoupit, musím přijet brzy ráno, jinak už nic nezbyde,“ rozhazuje rukama na parkovišti a výmluvně ukazuje na české espézetky. „Samí Češi, všude samí Češi,“ vykřikuje.

Na nespokojenost Poláků se rozhodl Čechy upozornit jeden z místních politiků, za stěrače zaparkovaných aut jim začal strkat výmluvný vzkaz. „Z ekonomického hlediska se zdá být logickým nakupování tam, kde je to levnější. Ovšem je třeba to dělat s úctou ke svým sousedům. Jako neopodstatněné se jeví skupování mnoha potravin ve velkém: kartónů jogurtů, smetany, másla, masa,“ píše se v dopise adresovaném českým zákazníkům. „Chceme, aby naše děti měly také přístup k čerstvým potravinám. Pomalu to ovšem začíná být nemožné – při příchodu do obchodu se čím dál častěji setkáváme s prázdnými regály,“ stojí tam mimo jiné.

Autor dopisu Artur Sienkiewicz tvrdí, že v souvislosti s nájezdy Čechů do polských supermarketů se bojí o dostupnost některých druhů zboží před Vánoci. „Proto opakuji prosbu o dodržování nákupní kultury. Prosím, nakupujte s úctou k sousedům. Ať se blížící předvánoční období stane příležitostí k obnově sousedských vztahů, a ne přiléváním oleje do ohně,“ uzavírá svůj vzkaz.

V diskusích na sociálních sítích se vedle souhlasu jeho příspěvek setkal i s komentáři, že hlavní vina neleží na Češích, kteří jezdí nakupovat ve velkém, ale na vedení supermarketů, které podle některých Poláků nedokážou obchodní příležitost využít a nepřizpůsobí tomu zásobování. Artur Sienkiewicz tvrdí, že se na řetězce už také obrátil a dostal prý odpověď, že problém řeší.

Tagy: