Policejní exprezident Lučanský mohl žít, zapracovala však ztracená čest, míní novinář

INTERVIEW 13.1.2021

Sebevražda bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského ve vazební cele spustila v zemi lavinu konspirací. Dohnalo ho svědomí nebo mafie? Podle hosta Anny Kadavé v pořadu Interview CNN Prima NEWS Marka Vagoviče, investigativního novináře deníku Aktuality.sk, dohnaly Lučanského svědomí, čest a hrdost. „Zřejmě si dal všechny okolnosti dohromady a nenašel jiné východisko,“ míní Vagovič.

Podle Vagoviče si různí konspirátoři vytvořili z Lučanského po jeho smrti hrdinu. „Jeho příběh určitě není černobílý. Když začínal jako policista, byl v první linii v boji s organizovaným zločinem. Ale postupně podle toho, co víme, začal spolupracovat s různými lidmi pochybné pověsti a jeho image bojovníka proti mafii se postupně rozsypala. Završilo to obvinění z korupce,“ vysvětlil novinář.

Než policejní prezident spáchal sebevraždu, měl dostat úplatky v celkové hodnotě půl milionu eur (přes 13 milionů korun). Někteří lidé přesto věří, že se mohlo jednat o vraždu. „Konspirační teorie zde byly, jsou a budou. Myslím, že některé lidi nepřesvědčí ani video z okolí vězeňské cely. Stejně by řekli, že jde o podvrh. Je zbytečné polemizovat s určitou skupinou lidí, důležitá jsou fakta,“ pokračoval Vagovič.

Probíhající vyšetřování nenasvědčuje tomu, že by se měl někdo snažit Lučanskému ublížit nebo mu s pokusem o sebevraždu pomoci. „Objektivní závěry i lékařská zpráva sumarizují celý příběh jako pokus o sebevraždu,“ míní novinář. Podle něj se již vášně kolem Lučanského smrti uklidnily. „Nejedná se již o nic masového, i na sociálních sítích je už poměrně ticho. Vývoj situace ale neumíme předvídat,“ konstatuje.

Bývalí policisté to ve vězení nemají lehké

Z oficiální závěrů vyplývá, že Lučanský mohl ve vězení strávit patnáct let. Při dobrém chování by ho mohli propustit po dvou třetinách trestu. „Bylo mu 51 let, takže by z vězení vyšel jako šedesátník. Je to nepříjemné, ale nic dramatického. Mohl ještě žít normální život,“ uvádí Vagovič.

Podle něj však na Lučanského zapůsobila čest, kterou jako člověk, který šéfoval policistům a nyní byl ve vězeni, ztratil. „Bývalí policisté to ve vězení nemají lehké. Vězni si na nich mohou vybíjet komplexy a mstít se. Jeho hrdost padla někam na zem. Za jeho rozhodnutím mohly stát i vztahy s mafií,“ pokračoval novinář.

Podle všeho všechny tyto aspekty Lučanský neustál a nenašel jiné východisko než se pokusit o sebevraždu. „První zranění po příchodu do vazby už mohlo být pokusem o sebevraždu, definitivní pokus přišel o tři týdny později. Nevíme, že by napsal vzkaz na rozloučení, nežádal ani o setkání s rodinou nebo telefonát,“ uvedl Vagovič a dodal, že Lučanský ani nevyčkal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, což podle něj také o něčem svědčí.

Čas rány do jisté míry zahojí

Vagovič byl šéfem zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka. Zprvu byl k vyšetřování smrti svého kolegy a jeho přítelkyně skeptický, nyní je však rád, že jsou jeho vrazi odsouzeni. Po Kuciakové smrti však těžce spal. „Čas to do jisté míry zahojí a člověk nad tím už nepřemýšlí dnem a nocí,“ uvedl Vagovič.

Poté, co Vagovič napsal kritický text o Lučanském, strhla se na jeho hlavu vlna kritiky. „Mnohé z nich hraničily s překročením zákona. Jednalo se o vulgární nadávky, výhružky, našel jsem vzkaz i za stěračem svého auta. Zdvihla se podobná vlna, jako po vraždě Kuciaka a nemám z toho nejlepší pocit. Nemyslím si ale, že by se nám mohlo stát něco takového jako Jánovi,“ dodal.

Rozhovor Anny Kadavé s Markem Vagovičem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: