Policie opět zasahovala v sídle FAČR na Strahově. Důvod? Zakázka na dezinfekci

FAČR

Vyjádření tiskového mluvčího FAČR k zásahu policie (Zdroj: CNN Prima NEWS)

V sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) na pražském Strahově znovu zasahuje policie. Informaci několika médií potvrdil mluvčí FAČR Michal Jurman. Asociace podle něj kriminalistům předává veškerou vyžádanou dokumentaci, další podrobnosti neuvedl.

Podle webu Seznam Zprávy policisté zasahují na Strahově kvůli zakázce na dezinfekci šaten. Existuje podezření, že asociace nehospodárně nakládala s finančními prostředky.

FAČR si měla u firmy Tymich objednat dezinfekce fotbalových kabin v celkové přemrštěné hodnotě 9,89 milionu korun. Navíc práce byla reálně odvedena pouze z necelých 50 procent, proplacena ale byla v plné výši.

Mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej pro média uvedl: „Mohu potvrdit, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme.“

Na akci „Dezinfekce“ upozornila už na konci loňského roku Revizní a kontrolní komise FAČR. Její předseda Zdeněk Šimek ve zprávě uvedl, že přístup asociace měl v tomto ohledu k profesionalitě daleko. „Příklad tohoto projektu svědčí o tlaku a jisté míře svévole jednoho funkcionáře FAČR (2. místopředsedy Romana Berbra), jemu naprosté oddanosti některých pracovníků, kteří se ztotožnili s jeho metodami a stylem práce, a neschopnosti (slabosti) jiných se mu postavit a řádně plnit své pracovní povinnosti a dodržovat vnitřní předpisy FAČR.“

FAČR s kriminalisty spolupracuje

Podle mluvčího asociace Michala Jurmana FAČR s kriminalisty plně spolupracuje. „FAČR poskytuje zástupcům policie ČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech. To znamená, že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat,“ uvedl Jurman.

Seznam Zprávy rovněž přišly s informací, že policisté prošetřují také spolupráci FAČR se společnosti ALEA, jež dodávala oblečení pro rozhodčí.

Kriminalisté zasahovali v sídle asociace už vloni na podzim, kdy odstartovala kauza údajné korupce a ovlivňování výsledků kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Tehdy bylo obviněno dohromady 20 lidí včetně Berbra. Všichni jsou už momentálně vyšetřováni na svobodě.

V roce 2017 si zase detektivové na Strahov přijeli pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, který je obžalován kvůli podezření z manipulování dotací.

Tagy: