Čtyři měsíce od kauzy Berbr: Šmicerovo tažení za očištění fotbalu, nebo suchý záchod

Dlouhé roky kritizován, v říjnu 2020 zatčen. Jsou to přesně čtyři měsíce, co si na muže považovaného za nejvlivnější osobu českého fotbalu – Romana Berbra – políčila policie. Od té doby se toho událo hodně, ovšem trest pro známého šíbra zatím zůstává neznámý. Připomeňte si časovou osu kauzy, která na loni podzim vyvolala velký poprask.

To, o čem si fotbalová veřejnost dlouhodobě šuškala, začalo mít po 16. říjnu reálnější rysy. Že místopředseda FAČR (Fotbalové asociace České republiky, pozn. red.) často jedná neférově, do médií přinesli už před lety například dva bývalí prvoligoví rozhodčí Libor Kovařík a Antonín Kordula. Nebyli zdaleka dva jediní kritici Romana Berbra. Jenže pouhé historky o tom, čeho všeho je „Náčelník“, „Lord Voldemort“, případně „Taťka“ schopný, nestačily.

Policie vytrvale – déle než dva roky – shromažďovala důkazy. Na Berbra a jeho „poskoky“ nasadili kriminalisté odposlechy. Napíchli telefony, kanceláře, automobily dokonce i některé benzinové stanice.

Díky tomu zjistili, že docházelo k systematickému ovlivňování zápasů druhé a třetí české ligy prostřednictvím rozhodčích, což měl právě Berbr dirigovat. Navíc, obklopen skupinou dalších lidí, podle ústecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zpronevěřil 850 tisíc korun určených pro Plzeňský krajský fotbalový svaz. Prostředky měly jít podle fiktivních faktur na semináře mládežnických trenérů, které se ale nikdy neuskutečnily.

16. 10. 2020

Den D, vylodění na pražském Strahově. Od pátečního rána probíhal policejní zásah v sídle FAČR, ale také na jiných místech v České republice včetně Berbrova domu v Plzni. Obviněno bylo dohromady 20 osob, 19 z nich policisté zadrželi. Převážně se jednalo o současné či bývalé rozhodčí, jiným výrazným jménem vedle Berbra byl další Roman – Rogoz. Fotbalový funkcionář, který usiloval o to, aby zápasy Slavoje Vyšehrad v sezoně 2018/2019 byly takzvaně „cinklé“ ve prospěch pražského klubu. Dlužno podotknout, že jde mimo jiné o dlouholetého kamaráda Berbra.

18. 10. 2020

V neděli putovali Berbr a Rogoz do vazby. Za mřížemi se krátce po vypuknutí kauzy ocitl také bývalý fotbalista a exšéf strakonického klubu Michal Káník a rozhodčí Tomáš Grimm.

19. 10. 2020

Berbr tři dny po zatčení rezignoval na všechny své funkce v českém fotbale. Zřekl se tedy postu místopředsedy asociace, nadále již nebyl ani členem jejího výkonného výboru a pustil také pozici šéfa Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Až v pondělí – více než 72 hodin po velké novince – se poprvé k celé záležitosti pořádně vyjádřil FAČR. Po dostupných znepokojivých informacích se nabízelo, že dá svoji funkci k dispozici předseda svazu Martin Malík, který léta žil v těsné Berbrově blízkosti. Ale nestalo se tak, i když sám tuto variantu zvažoval. „V tuto chvíli není prostor, abychom místo kroků, které jsou nutné k zastavení nabírání vody, začali politikařit a řešit, kdo si sedne na jakou židli,“ řekl šéf.

Výkonný výbor ve stejný den odvolal čtyři z pěti členů komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem, který měl po setkání s Rogozem změnit delegaci sudích na utkání Vyšehradu s Líšní.

23. 10. 2020

Týden po vypuknutí kauzy opustila pozice ve fotbale, na které se pracně vyšplhala, Dagmar Damková. Partnerka Berbra, kterou sám fotbalový činovník nazýval jako svoji „polomanželku“, nejprve vyklidila pozice v tuzemsku, posléze také v organizaci UEFA, kde byla v komisi rozhodčích.

14. 11. 2020

Ve spojitosti s Berbrem se často mluvilo o tom, že je chobotnicí, jejíž chapadla sahají všude – až úplně dolů na okresní úroveň českého fotbalu. S úmyslem posekat chapadla, očistit fotbal odspodu a zvýšit angažovanost místních obyvatel přišla iniciativa Fotbalová evoluce. Tento projekt v polovině listopadu představili veřejnosti známé osoby a bývalí hráči jako Jan Koller, Tomáš Sivok, Milan Baroš nebo Vladimír Šmicer. Právě on je často zmiňován jako možný kandidát na post šéfa FAČR.

„Já bych si přál, abychom měli předsedu veselého, mladého a čistého kluka. Vláďa Šmicer tohle všechno zosobňuje,“ řekl minulý týden v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS Ladislav Vízek, Šmicerův tchán.

Za kampaní stojí také Rudolf Řepka, bývalý generální sekretář asociace, s úmyslem přeorientovat české fotbal správným směrem pomáhají i herci Ivan Trojan či Petr Čtvrtníček.

9. 12. 2020

Některým novinářům se postupem času podařilo získat přístup ke spisům týkajících se celé kauzy Berbr. V obří porci dokumentů se nacházejí velmi zajímavé pasáže. Jednu z nich – posléze velmi citovanou – vytáhl jako první web efotbal.cz. Netýkala se tuzemských nižších soutěží, ale finále Mol Cupu z loňského roku, které hrál Slovan Liberec proti pražské Spartě.

A ukázkově dokresluje, jak Berbr, který dlouhodobě tvrdil, že rozhodčí nijak neovládá, tahal za nitky.

Policejní spis říká, že 22. června kontaktoval Berbr místopředsedu komise rozhodčích Martina Wilczeka (ačkoliv šéfem komise byl Jozef Chovanec, pozn. red.), přičemž se ho ptal, jestli už ví nominaci rozhodčích na pohárové finále, kterému bylo v kalendáři vyhrazené datum 1. července. Wilczek odpověděl, že pískat bude „naše jednička“. Číslem 1 byl v tuzemsku Pavel Královec, jenž pravidelně získával nominace také do zápasů Ligy mistrů.

Poté, co Berbr dostal potřebnou informaci, volal obratem samotnému Královcovi, aby se u něj rozhodčí zastavil. 25. června kontaktoval tehdejší místopředseda fotbalového svazu nominovaného sudího znovu. V tomto telefonátu padla poměrně znepokojivá slova.

„Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí (22. června) byl za mnou Pepa Krula,“ řekl Berbr.

Josef Krula je bývalým rozhodčím a momentálně pracovníkem Sparty Praha. To by znamenalo, že Krula navštívil Berbra ve stejný den, kdy „šedá eminence“ českého fotbalu vytočila číslo (zřejmě po schůzce) Wilczeka, aby zjistila, kdo má finále na starost.

„Chápu,“ odvětil Královec.

A Berbr k tomu slangově dodal: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl.“

„Jim to nedělá problém,“ uvedl Královec a k tomu dodal: „Ať mají o čem psát.“

Skutečně bylo o čem psát. Královec v utkání udělal hrubou chybu, když ani po zhlédnutí záběrů na videu nevyloučil v prvním poločase tehdejšího sparťana Martina Frýdka za šlápnutí na protihráče.

Po zveřejnění článku nebyl Královec nominován na žádný zápas první nebo druhé ligy. Dost možná mu telefonát s Berbrem ukončil úspěšnou kariéru rozhodčího.

15. 12. 2020

Špatnou pověst tuzemské komise rozhodčích přišel napravit muž ze zahraničí. Šéfem sudích se stal Portugalec Vítor Melo Pereira. „Rád bych přispěl k uklidnění celkové situace v českém fotbale. Jsem týmový hráč, chci motivovat všechny kolegy a spolupracovníky, stejně jako všechny rozhodčí, na jejichž profesním růstu mi velmi záleží,“ řekl 63letý Pereira.

13. 1. 2021

Necelé tři měsíce po zatčení opustil Berbr vazební věznici Pankrác. V péřové bundě, s igelitovým pyltem a taškou v ruce kvapným krokem prchl beze slova před novináři do auta. Stalo se tak pouhý den poté, co byl propuštěn Rogoz.

To mnohé příznivce hnutí pobouřilo, ovšem vazba může trvat nejdéle tři měsíce a pokud má být prodloužena, musí tak rozhodnout státní zástupce. Nestalo se.

Kriminalisté totiž vyslechli všechny potřebné svědky, a tak budou dvojici a další obviněné vyšetřovat na svobodě. Káník a Grimm opustili vazební věznici po pár týdnech od říjnového zadržení.

16. 2. 2021

Čtyři měsíce utekly jako voda. Co bude dál? Nejeden fanoušek českého fotbalu by si přál, aby Berbr za všechny své hříchy vyfasoval aspoň deset let. Berbrovi však za jeho konaní hrozí maximálně šest let a osm měsíců. A to mu ještě přitěžuje, že zpronevěru (oněch 850 tisíc pro Plzeňský krajský fotbalový svaz) a podplácení (znepokojivé dění především zápasech Slavoje Vyšehrad) měl spáchat ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Ovšem stále je možné, že se objeví nové skutečnosti, které trest zvýší, nebo sníží. Jasněji by mělo být v dalších měsících.

Tagy:
AC Sparta Praha korupce FAČR finále zpronevěra fotbal Vladimír Šmicer Česko sport Roman Berbr Roman Rogoz Martin Malík Pavel Královec Národní centrála proti organizovanému zločinu FC Slavoj Vyšehrad Fotbalová evoluce fotbalový svaz Fotbalová asociace České republiky FK Slavoj Vyšehrad