Policie v Paříži zasáhla proti propalestinským demonstrantům vodním dělem

Pařížská policie v sobotu použila vodní děla a slzný plyn proti asi dvěma stovkám demonstrantů. Ti se i přes zákaz úřadů shromáždili ve francouzské metropoli na podporu Palestinců v době eskalace izraelsko-palestinského konfliktu, uvedl na svém webu list Le Parisien. K potyčkám mezi demonstranty a policisty došlo podle agentury DPA i na původně pokojné demonstraci v Berlíně. Jinde se podobné akce obešly bez incidentů.

Policisté se podle deníku snažili zabránit zakázané demonstraci v pařížské čtvrti Barbès, kde prefekt z preventivních důvodů nařídil už od poledne zavřít obchody a zmobilizoval na 4200 policistů a četníků. „My všichni jsme Palestinci!“ skandovala skupinka demonstrantů. Agentura AFP poznamenala, že úřední zákaz potvrdil i soud a zadržení dostávali pokuty ve výši 135 eur, tady 3400 korun.

Manifestovalo se i v dalších francouzských městech. Úřady povolily demonstrace v Lyonu, Bordeaux, Marseille, Nantes, Rennes, Štrasburku, Toulouse, Lille, Metzu či Saint-Etienne. „Izrael je vrah,“ skandovaly desítky demonstrantů v Montpellier. V Nice, Aubervilliers a Montreuil zakázaly akce místní úřady.

V Bruselu se podle listu La Libre Belgique sešly zhruba tři tisíce a v Haagu asi tři až čtyři stovky podporovatelů Palestiny.

Ve španělském hlavním městě Madridu vyjadřovalo podporu Palestincům asi 2 500 demonstrantů. „Jedni mlčí, druzí trpí“ a „Jeruzalém je věčné hlavní město Palestiny“ stálo na transparentech. „To není válka, to je genocida,“ volal dav, ve kterém bylo podle Le Parisien hodně mladých žen.

Manifestovalo se v Londýně, Berlíně i Hamburku

Tisíce sympatizantů s palestinskou věcí prošly Hyde Parkem v centru Londýna. Organizátoři z řad pacifistických, muslimských a propalestinských sdružení vyzývali britskou vládu, aby zasáhla a přiměla Izrael přerušit vojenskou operaci a aby ukončila veškerou podporu Izraele.

„Nikdy nás všechny nezabijete,“ stálo na plakátu demonstrantů s palestinskými vlajkami v Berlíně. Policie podle agentury DPA odhadla počet demonstrantů na náměstí Hermannplatz na 120, ale ohlášeny byly i akce na dalších místech německé metropole. Kvůli porušování pravidel platných během pandemie policie prohlásila akci za rozpuštěnou a zakročila. Zprvu pokojný protest přerostl v potyčky: demonstranti házeli na policisty kameny, lahve a petardy, zatímco strážci zákona použili slzotvorný plyn.

Asi 800 lidí podle policie demonstrovalo proti Izraeli v Kolíně nad Rýnem. Mávali palestinskými vlajkami a transparenty s nápisy „Svobodu pro Palestinu“ a „Zastavte genocidu“ či „Proti sionistům – ne proti Židům“.

Několik stovek lidí vyšlo do ulic v centru Lipska demonstrovat proti násilí na Blízkém východě. Podle policie se demonstrace na podporu Palestiny zúčastnilo až 500 lidí a zhruba 200 osob podle odhadů přišlo na protidemonstraci na podporu Izraele. Nálada mezi oběma stranami byla podle policie napjatá a došlo ke slovním výpadům. Situace se však nakonec uklidnila, uvedl policejní mluvčí.

I v menších městech se konaly protesty

V Hamburku v sobotu asi 120 demonstrantů dávalo najevo sympatie k Palestincům hesly a vlajkami. I zde policie podle DPA zabránila možným konfliktům. Demonstrace se mají konat i v dalších městech, mimo jiné ve Frankfurtu nad Mohanem, kde soud zrušil zákaz propalestinského shromáždění v centru. „Sama možnost, že by orientace a prohlášení ze shromáždění mohly být vnímány jako antisemitské, neospravedlňují zákaz,“ uvedl soud.

DPA připomněla, že v posledních dnech se v několika německých městech konaly antisemitské a antiizraelské demonstrace, při kterých se pálily izraelské vlajky a skandovala antisemitská hesla. Mezitím byla zpřísněna ochrana židovských institucí v Německu. Útoky na židovské instituce odsoudily protestantská a katolická církev.

Kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu se demonstrovalo i jinde v Evropě, například ve švédském přístavním městě Malmö.

Tagy: