Politici mají dvojí slovník. Za sprostoty by se měli omlouvat unii dlaždičů, vyzval Kubáček

Politici Ondřej Kolář (vlevo) a Andrej Babiš

Jan Kubáček hodnotil vulgarity politiků

Krásně se ukazuje, že politici mají dvojí život – ujíždějí jim nervy a mají dvojí slovník. Když se vypnou kamery a mikrofony, tak by se leckterý dlaždič styděl. Politici by se proto neměli omlouvat české veřejnosti, ale spíše unii dlaždičů. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Jan Kubáček. Reagoval tak na vulgarismy poslance Ondřeje Koláře (TOP 09), k nimž se uchýlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je použil v e-mailové komunikaci, kterou omylem poslal jinam. Kubáček také zhodnotil, zda používání sprostých slov může politikům získat příznivce.

Na dotaz, zda mohou být občané zklamaní z hrubého vyjadřování politiků, odpověděl Kubáček jasně. „Řekněme si otevřeně – lidé už moc iluzí nemají, na to už zažili příliš mnoho politiků, kteří byli vulgární a na vulgaritě si doslova stavěli svou strategii oznamování některých témat, odváděli pozornost,“ uvedl politolog.

Právě u odvádění pozornosti se zastavil. „Jde o častý nešvar v českém prostředí. Někteří politici ne  že by neznali sprosté slovo, ale pak ho naprosto záměrně použijí ve veřejném prostoru tak, aby odvedli pozornost od nějakého nepříjemného tématu, pro ně citlivého, nějakého nesplněného slibu, neúspěchu. To v cizině tak moc neznáme,“ podotkl Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Vulgarity nejde přejít, jinak je to žumpa proti žumpě, varoval Kalousek TOP 09

„Jinak se ale krásně ukazuje, že mají politici dvojí život. Opravdu jim ujíždějí nervy, mají dvojí slovník,“ pokračoval. Zároveň se jich ovšem zastal. „Nejsou první, zároveň ale s povzdechem říkám ani poslední. Jenom to ukazuje, jak fakticky politická scéna funguje. Jak často mají slovník, když se vypnou mikrofony a kamery, za který by se leckterý dlaždič styděl. Spíš si říkám, že by se neměli ani tak omlouvat české veřejnosti, jako spíše unii dlaždičů. Často se říkalo, že někdo mluví jako dlaždič, ale můžu vám říct, potkávám je často a takhle nemluví,“ zdůraznil politolog.

Ženám vulgarita ubližuje více

Kubáček také zhodnotil, nakolik může politik o své podporovatele kvůli „vyzrazení skutečného slovníku“ přijít, nebo je naopak získat.

„Mám pocit, že někteří politici typu Mirek Topolánek a Miloš Zeman na tom dokonce programově stavěli – že se pokoušeli část voličů, tedy těch téměř až kariérních nevoličů, protestně založených občanů, získat na svou stranu a ukázat, že jsou normální, z masa a kostí, že jsou z lidového těsta. Ti spíše ztrácejí,“ uvedl politolog.

„Také se ukazuje – a je to hodně nefér – že stále neplatí vzývaná rovnost mezi ženami a muži. Sprostá slovíčka v očích široké veřejnosti spíše ubližují ženám, protože je tady stále mýtus, že ženy jsou nositelkami lepší politické kultury. Tedy nemluví sprostě, neuvažují tak. Těm to kuriózně u voličů a zejména voliček ubližuje více. U proudů lidových nebo plebejských to politiky zraňuje méně,“ doplnil Kubáček.

Nikdy prý nezažil, že by někdo při poslechu vulgarit z úst politiků tleskal a považoval za báječné, že je zákonodárce také normální člověk a umí si ulevit od plic.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sprosťárny politiků se dělí na tábory. O hulvátství či roztomilosti rozhodují sympatie, řekl expert

„Lidem se to nelíbí: stejně jako vytahování špíny v přímém přenosu nebo zajíždění do intimního života. Naopak vytahování nesplněných slibů, dvojtvářnosti minulých výroků, které jsou nyní rázem zapomenuty, to se naopak české společnosti líbí. Tuhle knihu hříchů oceňuje, a mimochodem to používají de facto úplně všichni politici. Nehledě na jejich hodnotovou či ideologickou orientaci,“ dodal Kubáček.

Tagy: