Politické hostování. Fico posílá SNS svého člověka, aby zachránil její poslanecký klub

Slovenský premiér Robert Fico pomáhá svému koaličnímu spojenci a místopředsedovi Národní rady Andreji Dankovi zachránit poslanecký klub Slovenské národní strany (SNS) poté, co z něj odešlo trio poslanců. Šéf slovenské vlády totiž Dankovi posílá „na hostování“ svého vlastního poslance Směru-SD Dušana Muňka. Díky tomu Dankův klub SNS nezanikne.

„Nejsou to žádné pragmatické, ani programové důvody, jde čistě o formálně-právní důvody,“ vysvětlil postup Ficova Směru šéf jeho poslaneckého klubu Ján Richter. Muňko podle jeho slov zůstává i nadále členem Směru-SD a prý se pro takový postup měl rozhodnout sám.

ČTĚTE TAKÉ: Ficův europoslanec v Moskvě: Omlouvám se za rusofobii Západu, EU přijímá fašistické rezoluce

Richter dodal, že kvůli procedurám v parlamentu je pro koalici potřebné udržet tři kluby. Přesun Muňka z toho patřícího Směru do klubu SNS pojmenoval pomocí sportovní terminologie slovy „hostování“. Muňko by měl i nadále chodit na jednání svého „domovského“ klubu, hlásí deník Pravda.

Dankova SNS tuto vzpruhu potřebuje, pokud chce svůj klub zachovat. Ve středu jej totiž oficiálně opustila trojice poslanců Rudolf Huliak, Ivan Ševčík a Pavol Ľupták z Huliakovy strany Národní koalice. Danko potřebuje pro svůj klub aspoň osm poslanců, dosud jich měl deset. Klub mu má zachránit právě Muňko.

Zmíněný Huliak, který je vnímán jako velmi kontroverzní politik šířící bludy a dezinformace, v poslední době tlačil na Danka, aby jejich poslanecký klub nesl nové jméno – SNS-Národní koalice. To však šéf SNS odmítal. Huliakova slova o odchodu už dříve označil jako „zradu“.

Zmíněný Muňko patří mezi zakládající členy Ficova Směru a tudíž jde o jednoho z jeho nejvěrnějších. Dnes již 80letý poslanec je kritizován například politiky z Progresivního Slovenska kvůli spolupráci s komunistickou Státní bezpečností či za velmi levný prodej bytu pro svého stranického šéfa.

Muňko však do známosti slovenské veřejnosti vešel i kuriózní kauzou, kterou připomíná portál Aktuality.sk. Před více než 20 lety byl policisty vyšetřován pro nelegální chov ptáků. Kriminalisté u něj během domovní prohlídky našli pět papoušků amazoňanů pestrých, jejichž vývoz byl přitom zakázaný. Muňko se dušoval, že papoušky měl legálně. Stíhání bylo nakonec zastaveno kvůli Muňkově poslanecké imunitě. Jeho problém se zákonem je na Slovensku dodnes znám jako „kauza papagáj“ (slovensky papoušek; pozn. red.).

PODÍVEJTE SE: Babišova stopa prostupuje spisy StB, řekl Fischer. Je to dávno překonané, míní Kulidakis

Tagy:
papoušek Vladimir Putin Moskva politika Evropská unie koalice Robert Fico politický proces SMER - sociálna demokracia Poslanecký klub Slovenská národná strana Rudolf Huliak politické strany a hnutí