Prezident je v zásadě povinen premiérovu návrhu vyhovět, tvrdí ústavní právníci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula po pátečním skandálu zřejmě opustí svou funkci. Může jeho konec ještě odvrátit prezident? Nepřidá se ke krizi zdravotní, ekonomické a společenské ještě krize ústavní? Tyto otázky byly hlavním tématem pořadu 360 Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Podle ústavního právníka Jana Kudrny je jasné, že z toho, co k situaci řekli premiér Andrej Babiš a prezident republiky Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, k výměně ministra zdravotnictví nakonec dojde.

Jeho kolega Marek Antoš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že prezident republiky je při jmenování člena vlády v zásadě vázán návrhem předsedy vlády. „Vedou se spory, co to znamená, jak moc je tím vázán, ale ten převažující konsenzus u odborníků na ústavní právo je, že je povinen jmenovat toho navrženého kandidáta – s výjimkou závažných důvodů, které by tomu bránily. Zejména pokud by třeba ten kandidát nesplňoval zákonné předpoklady k výkonu té funkce. Pokud nemá nějaký závažný důvod, pro který by jej nemohl jmenovat, tak je prezident povinen předsedovi vlády vyhovět,“ uvedl Antoš.

Kdyby potom, co se stalo, zůstal Roman Prymula nadále na postu ministra zdravotnictví, měl by stejné pravomoci jako doposud, ale z politického a společenského hlediska by byla podle právníka jeho pozice slabá. „Je potřeba říct, že vždycky v případě člena vlády se spojuje rovina právní s rovinou politickou. To znamená, že je třeba také vnímat, že ta jeho pozice je slabší. Je ale nutné také říct, že pokud se jedná o současná krizová opatření, tak je vydává převážně vláda – zaprvé ministr zdravotnictví a zadruhé z hlediska své působnosti i jiný člen vlády,“ řekl Kudrna.

„Rozhodující je to, jak to vnímá společnost, že se tady dělo něco, co je zbytku společnosti zakázané. A většina politiků podává demisi a odchází z funkce bez toho, že by potom došlo nebo bylo tvrzeno, že porušili právo. Jde o to, že udělali něco, co je v tu danou chvíli pro společnost nepřijatelné,“ sdělil právník. Klíčový je také podle něj mediální obraz dané osoby.

Pehe: Krize jmenováním nového ministra neskončí

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové se k situaci vyjádřil i politolog Jiří Pehe. Ten si myslí, že vládní krize jmenováním nového ministra neskončí. „Celé to může vést k otřesům v celé české politice a nemusí to skončit jen jmenování nového ministra, protože důvěra vlády je podlomená,“ předpověděl Pehe. Vše podle něj souvisí s tím, že Andrej Babiš není krizovým manažerem. „Politické by v této situaci bylo jednat s opozicí a překonat příkopy v české politice, jinak to neskončí dobře,“ dodal politolog.

Stejného názoru je i politický komentátor Martin Komárek. „Babiš je poprvé v situaci, ve které se nedokáže orientovat. Pevně doufám, kvůli celé zemi, že se z toho dostane a bude nepoliticky a věcně jednat. Jako premiér ohrožené země,“ tvrdí Komárek a varuje, že jinak Babiš skončí v českých dějinách tak, že bude porovnáván s Emilem Háchou.

Tagy: