Jak bojovat s krizí? Opatření jsou nedostatečná, snižme DPH jako Polsko, vyzývá ekonom

Ekonom Vladimír Pikora

Podle ekonoma Vladimíra Pikory se lze v postupu během krize inspirovat Polskem a dočasně snížit DPH. Současné postupy podle něj vedou k prohlubování recese.

Polská vláda prodloužila snížení DPH a spotřebních daní z pohonných hmot, elektřiny, tepla a některých základních potravin. „Je to politické rozhodnutí. U nás by to šlo taky a myslím, že je to lepší cesta než zvyšovat daně. Raději bych dočasně snížil DPH a zvýšil státní deficit, než abych hledal nové daně a pravděpodobně prohloubil recesi, která sem přijde,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora.

V letech 2019 a 2020 pracovalo Polsko s vyrovnaným až přebytkovým rozpočtem. V posledních dvou letech mělo schodek podstatně nižší než Česko, v roce 2021 v přepočtu 136 miliard korun. „Zvykli jsme si na to, že máme na všechno nárok, rozdáváme peníze ve velkém. Veřejné finance jsou špatné dlouhodobě. Soustředil bych se na strukturu, která je nevyhovující,“ sdělil Pikora. Dodal, že když slyší o sektorových daních, bojí se, že do Česka přestanou téct investice ze zahraničí.

„Obecně jsem proti zvyšování daní. Česká republika nemá nízké daně. Jsme v situaci, kdy bychom spíš potřebovali snížit výdaje. Problém České republiky není na straně příjmů, ale na straně výdajů,“ míní Pikora.

Rodiny v polovině srpna dostanou příspěvek pět tisíc korun na dítě a chystá se také úsporný tarif na energie. Ten již podepsal prezident Miloš Zeman. „Opatření jsou nedostatečná a mají velké zpoždění. Když se podíváme na Polsko, které snížilo DPH, to bylo plošné, okamžité a efektivní. Nakonec polská pomoc byla lepší než ta, která je u nás,“ podotkl Pikora.

Šéf lidovců Marian Jurečka ve snaze naplnit rozpočet navrhl zavedení progresivní daně. Piráti a STAN by zvedli sektorovou daň pro energetické firmy. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček zmínil zavedení poplatku ve zdravotnictví.

Tagy: