Volno i v pátek či méně odpracovaných hodin, zvažuje změnu Polsko. Diskuse se vedou i v Česku

Polsko chce ulevit udřeným zaměstnancům.

Polsko zvažuje kratší pracovní týden

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne, oznámila ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková podle televize TVN 24. První možností je zkrátit pracovní týden na 35 hodin, druhou zavést volné pátky. O podobném kroku se dříve uvažovalo i u nás, současný ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) je však proti a hledá prý jiné cesty, jak lidem ulevit.

„Uplynulo už více než 100 let od zavedení osmihodinové pracovní doby, skoro před půl stoletím se zavedly volné soboty. Od té doby se toho hodně změnilo, a tak by se mohl udělat další krok či alespoň zahájit dialog na toto téma,“ řekla ministryně. „Mým přáním a plánem je zkrátit pracovní týden. Jak? O tom se vede diskuse,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Česko již v ceně piva dotahuje Evropu, říká Kastner. Zdražování přinese řadě hospod konec

Polská společnost je podle zástupkyně Levice ve vládě premiéra Donalda Tuska jednou z nejvíce zasažených v Evropě. Zkrácení pracovního týdne by podle ní prospělo nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům. „Vůbec neplatí, že čím více hodin stráví zaměstnanec v práci, tím má lepší výsledky. Vyhoření, stres a únava snižují produktivitu. Odpočinutý pracovník je kreativnější a více motivovaný,“ argumentovala.

Ministerstvo podle ní přihlíží i k řešením zavedeným v jiných zemích, jako jsou Francie a Německo. Výsledky analýz hodlá představit do konce roku.

Ministryně připustila, že z rozhovorů se zaměstnanci a zaměstnavateli vyplývá, že snazší by bylo zavést čtyřdenní pracovní týden při zachování osmihodinové pracovní doby. „Možná by se volné pátky mohly zavádět jako kdysi volné soboty – nejdříve by byly volné dva pátky v měsíci, pak všechny,“ dodala.

Jak to je v Česku?

Kratší týden při stejné mzdě prosazovala v Česku i předchozí ministryně práce Jana Maláčová (SOCDEM). „Jinak hrozí, že kvůli nastupující digitalizaci a robotizaci budou lidé přicházet o pracovní místa,“ řekla během svého působení v čele resortu. Po kratších pracovních týdnech volaly také české odbory.

Její nástupce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale zkracovat nechce, trh práce hodlá provětrat jinak. „Abychom měli větší flexibilitu a lidé mohli lépe sladit svůj pracovní a rodinný život,“ uvedl již loni. Hlavním nástrojem mají být zkrácené úvazky a více možností pro využívání home office.

Ve zkrácení pracovního týdne spatřuje slepou uličku i řada ekonomů. „Čtyřdenní pracovní týden by byl pohromou pro českou veřejnou kasu. Firmy by měly nižší zisky a odvedly by ještě méně na daních,“ zhodnotil dříve ekonom Lukáš Kovanda. Nedokáže si prý představit, že by takový systém fungoval ve zdravotnictví či ve školství.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda zničila naši ekonomiku, uvedla Šichtařová. Nechme ideologie a vraťme se ke kapitalismu

Tagy:
Marian Jurečka Polsko Evropa Jana Maláčová Lukáš Kovanda Donald Tusk Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky ekonomika trh práce zkrácení pracovního týdne Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková pracovní vytížení