Polsko má rozhodnout o těžbě v Česku. Aktivisté se pověsili na rypadlo v dole Turów

Polské rypadlo

Aktivisté obsadili polské rypadlo (zdroj: CNN Prima NEWS)

Aktivisté z organizace Greenpeace obsadili jedno z obřích rypadel uhelného dolu Turów na česko-polské hranici. Upozorňují mimo jiné na to, že kvůli pokračující těžbě tisíce lidí v českém pohraničí na Liberecku přicházejí o zdroje pitné vody. Těžební společnost přitom žádá o možnost prohlubovat a rozšiřovat povrchový důl směrem k české hranici až do roku 2044.

Dvacetiletý Přemek je nejmladší ze skupiny aktivistů, kteří ještě za tmy pronikli do obří jámy dolu v Turowě a vylezli na jedno z rypadel. Chtějí tím upozornit na možnost prodloužení zdejší těžby do roku 2044. To by mělo velké dopady i na Českou republiku. Žádost energetického gigantu PGE dostal na stůl polský ministr životního prostředí právě v těchto dnech.

„To je naprosto nepřijatelné, když si uvědomíme klimatickou krizi,“ nechala se slyšet polská aktivistka. Jeden z transparentů, kteří s sebou mají Poláci, je i v češtině a upozorňuje na mizející spodní vodu v českém pohraničí. Hladina tady klesá až o metr a půl ročně. „Hnědouhelný důl Turów jednoduše krade vodu z celého okolí do vzdálenosti mnoha kilometrů,“ řekla pro CNN Prima NEWS česká aktivistka.

Spor zajímá obě strany

Podle Milana Starce z nejbližší české osady Uhelná je dobře, že se protestní hlasy stále častěji ozývají i z Polska. „Díky tomu to nevypadá, že proti tomu protestují pořád jen lidi v Česku nebo v Německu,“ vysvětlil.

Na jednom z obřích rypadel by aktuálně mělo být 18 aktivistů z Greenpeace, policie je také na místě a snaží se je přimět, aby slezli dolů. „Jsou na vrcholku čtyřicetimetrového rypadla a jsou připraveni zůstat, co nejdéle to půjde,“ sdělila aktivistka z Polska.

Čeští členové Greenpeace spustili webové stránky s názvem Napiš Polsku, kde vyzývají Čechy, aby zaslali protestní vzkaz polské vládě i těžební společnosti. „Protože nakonec to budou polské úřady, které rozhodnou o povolení o těžbě do roku 2044,“ vysvětlila aktivistka z Polska. Mezinárodní spor ohledně pokračování těžby skončí u Evropského soudního dvora. Česká vláda už rozhodla o podání žaloby na Polsko.

Tagy: