Polsko hlásí mrtvého vojáka a žádá o pomoc NATO. Aktivujme článek čtyři, vyzval premiér

Situace na polsko-běloruské hranici se vyostřuje.

Situace na bělorusko-polských hranicích

Běloruské speciální vojenské síly plánují na nedělní noc umožnit mohutný pokus o překročení hranice. Odpoledne o tom informovala polská pohraniční stráž. Do tábora uprchlíků na běloruské straně přišly během neděle stovky ozbrojenců. Polsko požádalo NATO o pomoc. Situaci na místě sleduje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

„Během dne jsme obdrželi dvě smutné zprávy. Na běloruské straně zemřel na podchlazení 14letý uprchlík ze Sýrie. Na polské straně zase voják polské armády, který se střelil služební zbraní. V tomto případě se zatím neví, jestli to byla nehoda, nebo úmysl,“ informoval reportér CNN Prima NEWS.

Na běloruské straně u polských hranic nyní táboří tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu, kteří se chtějí přes Polsko dostat dále do Evropské unie. Podle Poláků jim v tom mají pomoci i běloruští ozbrojenci, kteří dorazili k hranici.

„Všechny naše síly jsou v pohotovosti,“ uvedlo polské ministerstvo vnitra. „Čeká nás neklidná noc, předpověděl na základě hlášení pohraničníků náměstek ministra zahraničí Piotr Wawrzyk.

„Sobotní večer byl na hranicích klidnější, přesto do Polska v noci proniklo více než 50 migrantů. Policistům se podařilo chytit pouze 21 z nich. Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli odpoledne řekl, že řeči už stačily a začal vyjednávat s Litvou a Lotyšskem o aktivaci článku čtyři smlouvy o NATO,“ doplnil. Tento článek umožňuje zemím aliance společnou obranu.

Úvahy o aktivaci tohoto článku jsou podle poslance a kandidáta na předsedu Bezpečnostního výboru Sněmovny Pavla Žáčka (ODS) zcela namístě. „Myslím si, že bychom se těchto konzultací mohli účastnit v případě, že by nás polská strana požádala o pomoc,“ uvedl poslanec.

Právě poslanecký klub ODS v sobotu vyzval vládu v demisi, aby Česko vyslalo policisty do Polska, kde by pomohli se zvládáním krize na hranici s Běloruskem. Občanští demokraté o tom v sobotu informovali v tiskové zprávě. Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) pak v reakci na výzvu uvedl, že vláda je s polskou stranou v kontaktu, pomoc nabízela a v případě zájmu pomůže. „Vyjádření podpory z naší strany a připravenosti poslat policisty na pomoc polské pohraniční stráži, je zcela na místě. Nejde totiž jen o polské hranice, ale hranice Evropské unie,“ doplnil Žáček.

Polské úřady se všemožně snaží odradit uprchlíky od pokusu vniknout na jejich území. Posílají například esemesky na telefony, které se nacházejí poblíž hranice. Ve zprávách upozorňuji na to, že běloruské úřady migrantům lžou a že Polsko jim neumožní cestu dál do Německa.

Kvůli stále napjaté situaci i sílícím útokům na hranice se navíc zpřísňují i kontroly v širším vnitrozemí. Od neděle ráno jsou intenzivní kontroly na silnicích vedoucích od hranice do vnitrozemí. Společné hlídky polských vojáků a pohraničníků nevynechají jediné auto.

Tagy: