Pomsta za popravu? Ukrajinská brigáda zastřeleného vojáka drtivě udeřila na okupanty

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda provedla pomocí bezpilotních letounů několik dalších úderů na ruské vojáky. Na nových videích, která kolují po sociálních sítích, je vidět, že některé ze svržených bomb padají přímo do zákopů a dalších skrýší okupantů. Následky bývají velmi brutální. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit. Podle Kyjeva byl členem 30. brigády i Tymofij Šadura, kterého měli nejdříve zajmout a poté bez milosti popravit ruští vojáci.

„Mistrovská práce naší brigády. Podívejte se na návod, jak hodit granát, aby okupantům uletěly kalhoty. Naši průzkumníci prokázali mimořádnou dovednost – zlikvidovali dvě skupiny nepřátel, a to na stejném místě. Podívejte se na nové video a věnujte pozornost jeho vyvrcholení – velkolepému odletu ruských kalhot,“ glosovala ve svém prohlášení 30. brigáda.

Na videu je vidět drtivý útok ukrajinského dronu na ruské zákopy. Po jednom z výbuchů ze skrýše doslova vyletěl předmět připomínající vojenské kalhoty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabíjíme Rusy, jak můžeme. Bojuje se lopatkami i botami, popsal Miloš peklo v Bachmutu

O dalším útoku 30. brigády informovalo také ukrajinské ministerstvo obrany, přičemž sdílelo záběry z dalšího velmi podobného úderu. „Jak vidíte, Rusové jsou velmi nezdvořilí. Zdvořilí lidé totiž nikdy nepřijdou k vám domů bez pozvání,“ dodal resort.

30. brigáda v úterý slíbila, že se okupantům pomstí. Učinila tak krátce poté, co ukrajinská armáda identifikovala válečného zajatce, kterého podle všeho chladnokrevně zastřelili ruští okupanti. Pondělní záběry brutální popravy mezitím oblétly celý svět. Neozbrojený ukrajinský voják ve videu zvolal „sláva Ukrajině“, Rusové pak v reakci na to do svého zajatce začali zběsile pálit.

Kyjev nyní žádá spravedlnost. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Mezinárodní trestní soud (ICC) se sídlem v Haagu, aby vraždu zajatce vyšetřil a pachatele potrestal. Samotné video pak Kuleba označil za hrůzostrašné a za další důkaz toho, že Rusko na Ukrajině páchá genocidu.

V případě dalšího podezření ze zastřelení zajatce podnikla první kroky už i Služba bezpečnosti Ukrajiny i tamní generální prokuratura.

„Video brutální střelby na neozbrojeného muže šokovalo ukrajinskou společnost. I válka má své zákony. Existují normy mezinárodního práva, které ruský zločinecký režim systematicky ignoruje. Jenže po zločinu nakonec následuje trest. Všichni zúčastnění se budou zodpovídat,“ slíbil ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Tagy:
válka poprava vojáci voják Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast zákopy Bachmut Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda