Bartoš hází zvýšení poplatku za stavbu studny na hnutí ANO. Napravíme to, kaje se Fiala

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a premiér Petr Fiala (ODS)

Vysoké poplatky za studny

Poplatek za povolení stavby studny ve výši 10 tisíc korun čeká výrazné snížení, potvrdili ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) i premiér Petr Fiala (ODS). Zvýšení poplatku obsahoval nový stavební zákon, se kterým souhlasila i opozice. I když zákon předkládalo Bartošovo ministerstvo, šéf Pirátů viní z pochybení svou předchůdkyni Kláru Dostálovou (za ANO), která resort vedla před dvěma a půl lety.

Poplatek za vybudování studny nebo domácí čističky odpadních vod by se měl letos snížit. Nový stavební zákon totiž od začátku července zvýšil částku ze 300 korun na 10 tisíc, na redukci této částky se členové vlády shodli na středečním jednání.

K TÉMATU: Mluvit s Putinem nedává smysl, pokud útočí, řekl Lipavský. Biden podle něj vyslal silný vzkaz

„Případ studna! Systém poplatků v novém stavebním zákoně a tedy i drahé studny se dohodly v době, kdy tomu na ministerstvu šéfovala Klára Dostálová. Teď šéfuje nahnědlé frakci v Evropském parlamentu, ale to je zase jiný příběh. Poplatky za studny a čističky odpadních vod snížíme, napravíme chybu hnutí ANO,“ uvedl Bartoš na síti X.

Klára Dostálová vedla resort pro místní rozvoj čtyři roky do prosince 2021. Jejím hlavním úkolem byla příprava nového stavebního zákona, který má rozpohybovat výstavbu a urychlit stavební povolení. Nová vláda Petra Fialy jej však shodila ze stolu a schválila jeho přepracovanou verzi.

Do nového znění se dostal i vyšší správní poplatek za výstavbu studny. To kritizoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínový premiér Karel Havlíček, jehož hnutí ale pro zákon také hlasovalo. „Vy jste ale u vlády, ne my,“ reagoval Havlíček na kritiku, že první návrh připravila vláda hnutí ANO.

Snížení poplatku má podporu i u premiéra Petra Fialy (ODS). „Stavební povolení na výstavbu studny za 10 tisíc korun? Rozhodně ne. Na vládě jsem mluvil s Ivanem Bartošem, který chystá změnu. Nedává žádnou logiku, aby bylo povolení studny nebo domácí čističky dražší než povolení stavby rodinného domu. Chybu napravíme. Nechceme, aby lidé platili státu zbytečné peníze,“ uvedl.

Bartoš nechce poplatek snížit formou přílepku k některému z připravovaných zákonů. Změna by tak mohla přijít například s novelou norem týkajících se obnovitelných zdrojů. „Jakmile bude nějaký nosič, což může být další balíček zákonů o obnovitelných zdrojích, ale i nějaký jiný, který sahá do stavebního zákona, tak se to dá udělat. Může to být i nějaká rychlá novela,“ sdělil.

Bartoš ještě neví, o kolik se poplatek sníží

Nižší poplatek by měla Poslanecká sněmovna schválit ještě letos. Zatím ale není jasné, o kolik klesne. Konkrétní nechtěl být ani hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek, který v této věci s ministrem Bartošem jednal. „U čističek odpadních vod jde podle mě o veřejný zájem, takže poplatek by měl být co nejnižší. Nedokážu říct, zda půjde o tisíc nebo 300 korun. Každopádně to jsou věci, které bychom měli občanům zpřístupnit a jít jim v tom naproti,“ řekl Schrek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koncesionářské poplatky? Zbytečně se rozhazuje, říká Jochová. Chybí veřejná diskuse, míní Borovan

Nový stavební zákon začal platit v pondělí 1. července pro všechny typy staveb. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní, slučuje stavební řízení do jednoho. Stavební úřady budou samy obesílat ostatní úřady a získají jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Na konci by mělo být jediné razítko pro stavebníka.

Nastaveny také budou lhůty pro vyřízení povolení, zákon také zavádí nové rozdělení staveb. Povolení některých staveb od začátku prázdnin zdražila, což se týká právě studní, malých čističek nebo garáží.

Tagy:
stavba studna politika Petr Fiala Klára Dostálová Ivan Bartoš ANO 2011 poplatek vláda stavební povolení čistírna odpadních vod produkty a služby ekonomika, obchod a finance vládní politika stavebnictví a nemovitosti