Jochová: Koncesionářské poplatky? Zbytečně se rozhazuje. Chybí veřejná diskuse, míní Borovan

Jana Jochová

360°, Miroslav Kalousek, Aleš Borovan, Jana Jochová, Jan Rafaj, Štěpán Křeček, Miroslav Kalousek - 10.7. v 22:00

Domácnosti by neměly platit peníze za něco, co je neznámé. K možnému zvýšení koncesionářských poplatků to uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová, podle níž se v této oblasti „zbytečně rozhazuje“. Mediální expert Aleš Borovan podotkl, že veřejnost se některá data nedozví a chybí širší diskuze. Podle poslance Jana Jakoba (TOP 09) však vládní návrh na zvýšení znamená kompromis a zjednodušení systému.

Veřejnost má podle Jochové jen minimální vliv na obsah veřejnoprávních médií. „Pokud tomuto sektoru dáte více peněz, aniž byste definovali, co je onou službou, tak se tato média už nemusí ohlížet na občany,“ pronesla v pořadu 360°.

K TÉMATU: Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Řekla také, že každá domácnost nyní šetří kvůli poklesu příjmů. „Lidé by neměli dávat peníze za něco, co je neurčité a neznámé. Zbytečně se tak rozhazuje,“ podotkla s tím, že veřejná diskuze o tomto problému je nedostatečná.

Jako nekonkrétní vidí veřejnoprávní službu i Borovan. „Stačí se podívat do příslušných databází, třeba na obchodní smlouvy České televize, které z velké části tvoří začerněné listiny. Lidé se tak nedozví, jaké jsou náklady na některé pořady,“ uvedl.

Podle něj je nejdříve nutné službu definovat. „Až poté je možné určit, kolik peněz má být vyhrazeno na tyto účely,“ zdůraznil v pořadu 360°.

Vládní návrh však ve vysílání CNN Prima NEWS bránil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Veřejnoprávní média se podle něj dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě.  „Naposledy se mediální legislativa upravovala někdy začátkem desátých let a poplatky samy se nezvyšovaly u rozhlasu od roku 2005 a v případě televize od roku 2008,“ pronesl.

Firmy s větším počtem zaměstnanců, které zvyšování výrazněji zasáhne, by podle vládních stran měly převzít větší společenskou odpovědnost. „Jde o kompromis. Systém bude jednodušší, přičemž pro větší firmy bude poplatek vyšší,“ poznamenal předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Část veřejnosti se proti vládní novele postavila, což dokládá i založení petice Stop poplatkům. Tu založila Aliance pro rodinu, jejíž předsedkyní je právě Jochová. Znění dokumentu volá po vyjasnění pojmu veřejná služba. Navyšování prostředků by také podle něj měla předcházet širší debata.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plaťme veřejnoprávní média ze státního rozpočtu, navrhuje Juchelka. Absolutní nesmysl, odmítá Lacina

Tagy:
novela zákona Český rozhlas diskuze Česká televize vláda koncesionářské poplatky Jan Jakob Jana Jochová Aliance pro rodinu 360° Jan Lacina veřejnoprávní médium Aleš Borovan