Popravy ruských zajatců? Nevíte, jaké to je, když vám znásilňují děti, říká Kuleba

Dmytro Kuleba

Válka na Ukrajině (8.4.2022 12:00)

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba částečně hájí popravy zraněných ruských vojáků. Reagoval tak při dotazu novinářky, která po něm chtěla vyjádření k videu, na němž ukrajinští vojáci popravují ruské zajatce. Ukrajinský šéf diplomacie řekl, že lidé nemůžou ukrajinské vojáky pochopit, protože Rusové jim znásilňují jejich děti. Kuleba kromě toho v pátek vyzval, aby Rusko bylo po Radě pro lidská práva OSN vyloučeno i z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Kuleba byl novinářkou AP při jednání v Bruselu vyzván, aby se vyjádřil k videu, které aktuálně koluje na sociálních sítích. Ukrajinští vojáci na něm popravují raněné ruské zajatce. „Je stále naživu. Natočte si ty lupiče. Podívejte se, je stále naživu. Dýchá,“ říká ukrajinský muž o zraněném zřejmě ruském vojákovi, který má přetaženou bundu přes hlavu. Příslušník ukrajinské armády poté muže dvakrát střelí, ale ani to Rusa nezabilo, a tak přišla ještě jedna rána. Na video zveřejněné na Telegramu upozornil americký The New York Times a prohlásil ho za ověřené.

Ukrajinský ministr reagoval poněkud jízlivě. „Nechápete, jaký je to pocit, když ruští vojáci znásilňují děti,“ odpověděl novinářce. Na druhou stranu však uvedl, že čin ukrajinských ozbrojenců nechce bagatelizovat. „Tohle není omluva pro ty, kteří porušují pravidla, ať už z jakékoliv strany konfliktu. Chci vás ujistit, že ukrajinská armáda dodržuje pravidla války. Samozřejmě se mohou objevit izolované incidenty porušení těchto pravidel a ty budou rozhodně vyšetřeny. Ale jsou prostě věci, kterým jednoduše nemůžete porozumět,“ dodal.

Kromě toho dále uvedl, že nechá prověřit i datum pořízení videa. Následně pokračoval ve své rétorice a připomněl masakr ukrajinských civilistů ve městě Buča, za nímž mají stát ruští vojáci. „Nechápete, jaký je to pocit, když vidíte záběry z Buči,“ řekl dále Kuleba.

Připomněl příběhy přeživších obyvatel, kteří po osvobození ukrajinskými silami uvedli například to, že Rusové znásilňovali ženy i děti a vraždili civilisty, kteří nekladli žádný odpor. Jejich těla pak mnohdy nechali ležet na ulicích i celé týdny. Podle posledních odhadů zabili Rusové během okupace Buči kolem 300 místních obyvatel.

Dojde na další ruské vyloučení?

Kuleba během soboty v Bruselu dále vyzval k tomu, aby bylo Rusko kvůli své agresi a zločinům na Ukrajině vyloučeno z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE).

„Neospravedlnitelná agrese a zrůdnosti Ruska roztříštily základy Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Helsinkách (zahrnuje například zásady o nepoužívaní hrozeb či síly proti jiným státům, pozn. red.). Ruská účast v OSCE je hrozbou pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Pokud OSCE nemá adekvátní mechanismy pro vyloučení, ať nastaví proceduru, aby mohlo Rusko vyloučit,“ napsal na sociální sítě Kuleba.

Rusko bylo v týdnu již vyloučeno z Rady pro lidská práva Organizace spojených národů (OSN). Rezoluci kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině podpořilo 93 zemí, 24 bylo proti a dalších 58 se zdrželo. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok.

Kuleba tento postup kvitoval. „Váleční zločinci nemají v orgánech OSN zaměřených na ochranu lidských práv co dělat. Děkujeme všem členským státům, které podpořily příslušnou rezoluci Valného shromáždění OSN a zvolily správnou stranu dějin,“ napsal ukrajinský ministr zahraničí na sociálních sítích.

Tagy: