Poslanec ANO Špičák: Lidé umírají, ale neřekl bych, že epidemie je nezvládnutá

Nejvyšší nárůst počtu úmrtí za posledních sto let. Podobnou situaci Česko zažilo naposledy za 2. světové války. Tématem se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zabývali poslanci a lékaři Vlastimil Válek (TOP 09), Julius Špičák (ANO) a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Ten si myslí, že lidé umírají právě kvůli nezvládnuté pandemii, a to ne pouze ze strany vlády, ale i občanů.

„Jsem přesvědčen, že pacienti umírají kvůli nezvládnuté epidemii. Množství úmrtí, které nás řadí na první příčky, je jejím důsledkem. Nezvládla ji nejen vláda, ale ani my, jako občané,“ uvedl Cikrt. Dle koaličního poslance Špičáka to tak ale úplně není. „Lidé umírají v důsledku epidemie, neřekl bych ale nezvládnuté. V jiných státech je situace velmi podobná. Příčin úmrtí je ale několik. Ze všech čísel, která jsou publikovaná, se domnívám, že počet úmrtí je nejspolehlivější. Počet zemřelých je vysoký, ale nejen u nás,“ reagoval.

Jeho opoziční kolega Válek konstatoval, že úmrtí mohlo sice být méně, ale i více a  popsal z praxe nakládání se statistikami. Pokud zemře člověk na koronavirus při nehodě, nevykazuje se jako zemřelý na toto onemocnění, uvedl příklad. „Pořád se bavíme o pacientech, kteří zemřeli v nemocnici. Jenže řada z nich zemřela doma nebo v domově důchodců, a je otázka, jak tito pacienti byli vykazováni. Je tedy možné, že úmrtí na covid je daleko více, než je ve statistikách,“ sdělil Válek.

V Čechách chybí Kochův institut a ministr je „v poli“ sám

Cikrt uvedl, že v Česku chybí Kochův institut (Ústav Roberta Kocha je německý institut veřejného zdraví. Sleduje statisticky podrobně vývoj pandemie celosvětově i na úrovni jednotlivých států, pozn. red.) „Pokud přijde další pandemie, tak bychom měli být připraveni. Od základu změnit některé instituce. Třeba hygienické instituce. Dále by měla vzniknout instituce, která bude nezávisle na politice zveřejňovat informace. Nemělo by se dít, že každý lékař s nějakou působností říká kdeco ke covidu. To podrývá důvěryhodnost,“ řekl Cikrt.

Diskutující komentovali také působení ministra Jana Blatného (za ANO). Ministr zdravotnictví musí podle Válka být perfektní manažer a sestavit týmy, které situaci zvládají. „On (Jan Blatný) nešlape na covid. Na začátku se Blatný představil výborně. Poslední dobou se to vše děje na styl pokus–omyl. Situace stagnuje a nezlepšuje se a ministerstvo neví proč,“ řekl Válek. „Ministr je na ministerstvu zdravotnictví jako sám voják v poli. Kolem premiéra (Andrej Babiš) začali být nablízku lidé, kteří jsou zastánci větších utahování. Třeba u premiéra není nikdy jasné, kdo mu je nablízku. Je ale poučen – když v létě naslouchal ty pro otevírání, nyní poslouchá utahovače,“ reagoval Cikrt.

Tagy: