Sněmovna schválila rozpočet pro rok 2022. Polepšila si obrana, pohoršil Hrad

Ministři vlády Petra Fialy ve Sněmovně

Sněmovna schválila rozpočet

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení zákon o státním rozpočtu pro rok 2022. Návrh rozpočtu Fialova kabinetu předpokládá schodek 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Hlavní důraz v přesunech je kladen na výdaje na obranu kvůli válce na Ukrajině. Projednávání rozpočtu se neslo v duchu kritiky ze strany opozice –⁠ hnutí ANO a SPD.

„Jsme v hybridní a ekonomické válce s Ruskem. Jako společnost a jako stát se musíme postarat o uprchlíky, o ženy a děti. Tak jednoduché to je. Pokud rozpočet projde, máme zajištěno financování na 12 měsíců. Peníze nedojdou a nebudu sem k vám chodit pro další,“ prohlásil v Poslanecké sněmovně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Celkem se ve Sněmovně sešlo 86 pozměňovacích návrhů, z čehož uspěly pouze některé z těch, které předložili koaliční poslanci. V souvislosti s válkou na Ukrajině došlo k přesunu 1,5 miliardy na pomoc ukrajinským uprchlíkům pro resort vnitra, 300 milionů korun na humanitární pomoc rovněž pro vnitro a 1,5 miliardy korun armádě na nákup zbraní.

Vládní činitelé připouštějí, že se rozpočet může v souvislosti s dopady situace na Ukrajině v budoucnu dál měnit, peníze ale podle nich nedojdou.

Premiér Fiala označil návrh za protiinflační a úsporný. Opozice rozpočet naopak tradičně kritizuje a vytýká vládě škrty. Bývalý premiér Babiš volá po tom, aby se peníze vybrané navíc vrátily lidem, protože čelí rostoucím cenám zejména energií. A nyní kvůli konfliktu na Ukrajině prudce zdražily i pohonné hmoty.

Podle hnutí ANO nebude rozpočet za současné situace stačit. Kritizuje i fakt, že vláda ve středu rozhodla o zrušení EET, což podle ANO znamená ztrátu v řádu desítek miliard korun. „EET přinesla za tři roky 60 miliard a narovnala podnikatelské prostředí. Vláda z toho mohla dát peníze na pojištěnce a zaplatit válku na Ukrajině,“ prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

O peníze přijde Hrad

Sněmovna kvůli úsporám odebrala například z takzvaných chráněných kapitol rozpočtu 109 milionů korun. Hradní kancelář přišla o 22 milionů, Sněmovna o 39 milionů a Senát o 17 milionů.

Milionovou dotaci už nedostane Český svaz bojovníků za svobodu v čele s Jaroslavem Vodičkou. Podle koaličních poslanců se svaz dlouhodobě prezentuje komunistickým postojem a financovat státem si nezaslouží. Nutno říct, že o tyto kroky se současná vládní koalice snažila ještě v době, kdy byla v opozici. Hnutí ANO společně s ČSSD a komunisty se tehdy postavili proti.

Celkem deset milionů by naopak mělo jít na aktivity k připomenutí 80. výročí vypálení obcí Lidice a Ležáky. Sněmovna také schválila návrh lidovce Davida Šimka na přesun deseti milionů korun na investice do zařízení mimoškolních aktivit dětí a mládeže.

Tagy: