Poslední Leninovu ulici na Slovensku tiše přejmenovali. Před výročím bolševické revoluce

Slovenská obec Veľké Úľany se zbavila Leninovy ulice. Nicméně téměř se slzami v očích. „Leninova ulice v naší obci nikomu nevadila, nebo maximálně jednomu procentu občanů. Na přejmenování ale tlačil prokurátor, tak jsme ustoupili,“ říká pro CNN Prima NEWS starosta vesnice František Gőgh. Vladimir Iljič Lenin, který 7. listopadu 1917 inicioval bolševický převrat v Rusku, měl na svědomí miliony životů. Záhy po převzetí moci zemi ovládl hladomor, ovšem Lenin rozpoutal takzvaný rudý teror a soustředil se na likvidaci nepřátel. Například na zlomení odporu donských kozáků, který si vyžádal statisíce obětí a deportovaných.

Když Lenin začal krátce po revoluci s likvidací pravoslavné i dalších církví v Rusku, prohlásil: „Čím větší množství reakcionářských kněží a reakcionářské buržoazie bude v této záležitosti zastřeleno, tím lépe.“ A tak se i stalo, vzdorovité kněze čekala smrt či vyhnanství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  A co když přijde po Putinovi car? Na ruský trůn si myslí rozhádaní potomci Romanovců

V tomhle kontextu je absurdní, že ve slovenských Veľkých Úľanech stojí v Leninově ulici evangelický kostel. Podle mapového vyhledávače Google Maps zní adresa chrámu pořád takto: Kostol evanjelickej cirkvi a.v., Leninová 1436/181, 925 22 Veľké Úľany, Slovensko.

Rozlehlá slovenská obec Veľké Úľany (4 600 obyvatel) měla totiž až do letošního 2. listopadu jedno prvenství –⁠ hlavní ulice této dědiny nesla jméno po Vladimiru Iljiči Leninovi, který je řazen k největším zločincům 20. století, protože v Rusku páchal hromadné genocidy. Aktuální přejmenování ulice ve Veľkých Úľanech proběhlo v tichosti, řada obyvatel dědiny o něm vůbec neví.

Přejmenování jsem si ani nevšimla

„Slyšela jsem, že se ta ulice bude přejmenovávat, ale už mi to vypadlo z hlavy,“ podivuje se v pondělí 6. listopadu Mária Dajčová. Starousedlice a zároveň prodavačka v drogerii na Leninově ulici, která se 2. listopadu proměnila v Dlhou čili Dlouhou. Na délku měří dva kilometry, je to místní bulvár, Leninovo jméno nemohla nést jen nějaká krátká ulička.

„Nevím, jestli to už sousedi postřehli. V obchodě o přejmenování zatím nikdo nemluvil. Podle mě je to zbytečný krok, tady Leninova ulice nikomu nevadila,“ přemítá Mária Dajčová. Jen to prý lidem přinese starosti, musí si třeba vyměnit občanské průkazy. „Změní se i sídlo drogerie, s tím také bude nějaká práce,“ povzdechne si. Reálné činy a zločiny Vladimira Iljiče Lenina už prý v souvislosti s touhle ulicí lidé neřešili. „Kdo to byl ten Lenin, nad tím tady dávno nikdo nepřemýšlel.“

Akce v předvečer VŘSR

K přejmenování paradoxně došlo v předvečer Leninovy revoluce v Rusku čili Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR). Ta vypukla 7. listopadu 1917 a přízvisko říjnová dostala proto, že v té době platil v Rusku juliánský kalendář, podle něhož proběhl bolševický převrat 25. října. Leninova ulice se ve Veľkých Úľanech udržela celých 34 let po pádu komunismu v Československu v listopadu 1989. A byla zřejmě poslední s takovým názvem v někdejším společném státě.

Starosta vesnice František Gőgh (nezávislý) přejmenování vůbec nefandil. „Okolnosti nás ale donutily přijmout všeobecně závazné nařízení o změně názvu ulice, o kterém jsme informovali obyvatele Leninovy ulice,“ říká pro CNN Prima NEWS. „Staré cedule jsme minulý týden sundali, nové jsme objednali,“ říká k plechovým označením na nárožích. Protože jsou Veľké Úľany smíšenou slovensko-maďarskou obcí, Lenin se na každé ceduli objevoval hned dvakrát. Leninova ulica (slovensky) a Lenin utca (maďarsky).

Lenin prý v obci vadil sotva procentu občanů

„A proč se vůbec zajímáte o tu ulici?“ Ptá se starosta Gőgh. „Překvapuje mě, že se u vás Leninova ulice udržela i tolik let od pádu komunismu,“ odpovídám. A hned položím protiotázku: „Vám ta ulice nevadila? Vždyť Lenin patřil k největším zločincům 20. století.“ Odpověď od nezávislého starosty, který obci vládne nepřetržitě od roku 1998, je přinejmenším překvapující. „Nevadila. Leninova ulice tady vůbec nikomu nevadila,“ říká přesvědčeně.

Pak se přece trochu zarazí. „No, možná vadila, ale tak asi jednomu procentu obyvatel, maximálně, jinak nikomu,“ tvrdí. „Tak proč jste ulici vůbec přejmenovali? Vždyť jste nemuseli,“ trochu provokuji. „Vadilo to prokurátorovi, který na nás tlačil. Sám jsem musel kvůli názvu ulice dokonce k výslechu na policii. Přejmenování nám nařídit nemohli, radši jsme ale ustoupili, abychom měli klid,“ vysvětluje.

Když byli na Slovensku u moci premiéři Vladimir Mečiar anebo Robert Fico, Leninova ulice skutečně nevadila. Fico je ovšem od září znova u kormidla a posílá pozitivní vzkazy do Kremlu, takže Lenin by zřejmě opět přestal překážet. Demokrati, kteří vyhráli předposlední slovenské parlamentní volby v roce 2000, se ale snažili přetrvávající totalitní symboly nějak eliminovat.

Pokus zmařit uctívání diktátorů

Národní kriminální agentura (NAKA) třeba spustila trestní stíhání v souvislosti s existencí ulice Jozefa Tisa v obci Varín, která nesla jméno klerofašistického prezidenta, jenž požehnal i slovenskému holocaustu. Vyšetřovatel NAKA pak v prosinci 2021 obvinil deset osob z přečinu projevu sympatie ke hnutí směřujícímu k potlačování základních práv a svobod, vesměs zastupitele obce.

Aktivista Jakub Lipták z bratislavské občanské iniciativy Ľudská mierka pak loni podal trestní oznámení i na obec Veľké Úľany, která místo totalitního vůdce Tisa ctila diktátora Lenina. V souvislosti s trestním oznámením došlo i na výslech starosty Františka Gőgha, načež se zastupitelé rozhodli Leninovu ulici přejmenovat. Nikoliv z přesvědčení, ale pod tlakem. Reálně k přejmenování došlo minulý týden.

Zločiny Vladimira Iljiče

Zločiny Vladimira Iljiče Lenina přitom shrnuje každá encyklopedie vydaná v demokratické zemi. Už v prosinci 1917 Lenin požehnal vzniku obávané Čeky čili tajné policie, která mohla trestat „kontrarevolucionáře“ bez projednávání případů justicí. Vůdce bolševiků také nechal vyvraždit carskou rodinu a nový režim posílal na popraviště i tisíce dalších „nepřátelských elementů“.

Lenin rozpoutal takzvaný rudý teror a vedl válku například s donskými kozáky, která si vyžádala kolem půl milionu obětí a deportovaných. Ideologicky zneužil i hladomor v Povolží z let 1921 až 1922, který nepřežilo asi 5 milionů lidí a doprovázel ho častý kanibalismus. Likvidoval církev, intelektuály i rolníky. Takzvané Tambovské povstání rolníků rozdrtil v roce 1922 za cenu až 240 tisíc obětí.

Lenina přejmenovali, zůstal Kliment

Na počet mrtvých se v Moskvě nikdy nehledělo, včetně těch z vlastních řad. A Kreml tuhle nelidskost předvádí i během současné invaze na Ukrajinu. Leninova ulice ve slovenské obci Veľké Úľany je smutným důkazem, že mnozí lidé žijící v někdejším Československu si dosud nepřipustili, jak byl sovětský režim zhoubný. „Vlažné vyrovnávání se se zločiny komunismu je typické pro obě země, Českou republiku i Slovensko,“ říká Jiří Hruška, učitel historie na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě.

„Nechtěl bych, aby také v Ostravě zůstala Leninova třída, tu se naštěstí podařilo přejmenovat hned v roce 1990. Zároveň musím přiznat, že naše gymnázium sídlí na ulici Gustava Klimenta a dosud se nám lokální politiky nepodařilo přesvědčit, že i tento název souvisí s tím vlažným vyrovnáváním se s minulostí,“ vypráví pedagog.

Gustav Kliment patřil k nejvyšším komunistickým špičkám v nejhorší éře totality, za Gottwalda a Stalina. Od roku 1948 do roku 1953 zasedal v politbyru čili v předsednictvu Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Studenti pěti ostravských gymnázií se také proto vydají 17. listopadu na symbolický pochod někdejší Leninovou třídou, aby upozornili, že na zločiny komunismu není radno zapomínat.

Pionýrská, Budovatelská a 9. května

„Je to celé hloupost, to přejmenování. Mělo to zůstat tak, jak to bylo celá léta,“ říká mi rozvozce pizzy ze slovenské obce Veľké Úľany. Oficiální adresa pizzerie Milano zatím zní: Leninová 166/10. V obci zatím zůstává autobusová zastávka s označením Leninova. „Fakt blbost, teď se budou muset všechny dokumenty předělávat,“ láteří pizzerista.

O hlouposti mluví i místní radnice. Starosta František Gőgh přitom CNN Prima NEWS bezděky prozrazuje, že Leninovu ulici si v obci vymysleli až na počátku sedmdesátých let. O to hůře, protože komunisté tímto způsobem symbolicky děkovali Sovětskému svazu za „bratrskou“ pomoc v srpnu 1968. Za vojenskou okupaci, přičemž ruská vojska zůstala v Československu až do roku 1991.

Leninovu ulici sice zastupitelé přejmenovali, v obci ale stále zůstává Pionerska (Pionýrská) ulice a také Budovatelská, Družstevní nebo Julia Fučíka. A také 9. mája (9. května), což je datum ukončení II. světová války, které prosazoval Sovětský svaz a činí tak i dnešní Rusko. Demokratická Evropa se shoduje na datu 8. května. Budovatelská ulice je památkou na aktivní komunisty – budovatele. Za komunismu se děti v celém Československu učily i takzvaný Morální kodex budovatele, první z dvanácti bodů kodexu zněl: „Oddanost věci komunismu, láska k socialistické vlasti a k socialistickým zemím.“

Družstevní ulice v sobě skrývá odkaz na násilnou kolektivizaci. Pionýrská ulice pak upomíná na Pionýrskou organizaci Socialistického svazu mládeže (PO SSM). Rudý trojcípý šátek, uvázaný na krku pionýrů, symbolizoval svazek tří generací: pionýrů, svazáků a komunistů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z kostela na Slovensku zmizel kříž

Tagy: